Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Továbbra is pang az ingatlanpiac

Aki ingatlant akar venni, most tegye! Túlkínálat, ebből fakadóan stagnáló árak jellemzik mind a lakóingatlan-, mind az iroda-, mind a raktárépület piacot - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. (GKI) legfrissebb felméréséből. A lakáshitelek használt lakásokra való kiterjesztése eddig csekély mértékben élénkítette a piacot, az igazi hatása a szakemberek szerint várhatóan csak az év végén vagy jövőre érezteti hatását. A Heteknek nyilatkozó szakemberek az idén nem várnak fellendülést a lakáspiacon, sőt várhatóan a használt lakások ára jóval az infláció alatt marad. 


Megállt az emelkedés Fotó: Somorjai L.

Az év elején tapasztalt biztató kezdetek után „beállt” az ingatlanpiac - derül ki a GKI felméréséből. Bár a lakáshitelek kedvező változásai után némileg fokozódott az érdeklődés a lakóingatlanok iránt - erre utal a napokban a tumultus a földhivataloknál és a hitelt nyújtó bankoknál -, a nyélbeütött adásvételek számában azonban eddig ez nem jelent meg. Változás a következő tizenkét hónapban sem várható, az eddigi viszonyok megszilárdulásával lehet számolni.
A használt lakóingatlanok ára Budapesten 160-300 ezer forint között mozog négyzetméterenként. Molnár László a GKI kutatásvezetője a Heteknek elmondta: a használt lakások ára az idén öt százalékkal, az új lakásoké pedig az inflációnál valamivel magasabban, 9-11 százalékkal emelkedik majd. Az új lakások árának magasabb emelkedése sem a piac élénkülésével, hanem az építőanyagok és az emberi munkaerő árának inflációnál magasabb növekedésével magyarázható. A lakáshitel használt lakásokra való kiterjesztése pedig azért eredményezett csak minimális növekedést, mert az igénylők többsége nem építésre, hanem felújításra használta fel a pénzt. A szakértő azonban arra számít, hogy 2003-ban megélénkül a használtlakás-vásárlás is. 
Az ingatlanberuházással és ingatlanközvetítéssel foglalkozó Casaro Hungary Kft. lapunknak nyilatkozó szakértője egyetértett abban, hogy lakáshitelek használt lakásokra való kiterjesztése fellendíti a forgalmat, de míg Molnár ezt a jövő évre vonatkozóan várja, addig a neve elhallgatását kérő szakértő optimistább: szerinte már fél év múlva érezhető lesz a javulás. 
Eltérő azonban a GKI és a Casaro szakembereinek a véleménye a külföldiek ingatlanvásárlási szándékával kapcsolatban. Míg a GKI elemzői arra a következtetésre jutottak, hogy a külföldiek piaci aktivitása a múlté, addig a Casaro szakértője arról számolt be, hogy a Fidesz-kormány bukása óta egyre több külföldi jelzi a befektetési szándékát. 
Azoknak, akik a pangást befektetésre szeretnék felhasználni, Molnár László azt ajánlja, hogy tartsák szem előtt, hogy az ingatlanbefektetés hosszú távú vállalkozás. Az állampapír gyorsabb, nagyobb likviditást biztosít, míg az ingatlan kockázatosabb, de 15-20 év távlatában legalább akkora, vagy még nagyobb hasznot hajt. Érdemes ötvözni a két lehetőség előnyeit, és megtakarított pénzük egy részét ingatlanba, más részét pedig állampapírba fektetni, de kizárólag az egyik formára rábízni minden megtakarítást, semmiképp sem szerencsés.