Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Tőzsdeörömök a baloldali győzelem után

Vegyes képet mutattak a világ jelentősebb tőzsdéi az elmúlt héten. Amerikában a vártnál gyengébb vállalati eredményeknek köszönhetően jelentősebben, Európában mérsékeltebben csökkentek az árak. 

Legrosszabbul a technológiai papírok szerepeltek, miután az Ericsson kiábrándítóan gyenge eredménye megrengette a szektorba vetett bizalmat. Argentína a pénzügyi összeomlás szélére került, a jegybank határozatlan időre felfüggesztette a valutakereskedést és valamennyi banki tranzakciót. A BUX - csak keveset tartva meg a második forduló előtti jelentős emelkedésből - 8679 ponton zárta a hetet. Folytatta szárnyalását az Antenna Hungária, a keddi 3 százalékos korrekció után is közel 18 százalékos erősödéssel zárta a hetet. Jelentősebb emelkedést csak a kisebb papírok tudtak felmutatni: a Danubius és a Nabi 3,5, a Graphisoft 2,2 százalékkal lett drágább. A blue chipek vegyesen mozogtak, a Matáv és a Mol papírjai mérsékelt erősödést, az OTP és a Richter hasonló mértékű gyengülést produkáltak. Az OTP vásárolta meg a BÁV 46,2 százalékos részvénypakettjét a Magyar Fejlesztési Banktól, a tranzakció ára nem került nyilvánosságra. A Matáv a napokban lezárult, sikeresnek minősített vételi ajánlattal 79,4 százalékosra növelte részesedését az Első Pesti Telefontársaságban.
Optimista nyilatkozatok fogadták a tőzsde részéről az új kormány azon szándékát, miszerint januártól eltörlik a tavaly bevezetett, a tőzsdén elért árfolyamnyereségre kiszabott 20 százalékos adót. 
A BÉT vezetése üdvözli az állami cégek - MÁV, MVM, Magyar Posta - tőzsdén keresztül történő privatizációjáról szóló terveket is.