Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Ki nevet a vébén?

Egy hónap múlva indul a labdarúgó-világbajnokság. A harminckét csapat közül huszonnyolcan léptek a héten pályára.


A portugál válogatott Luis Figo (jobbra) gitárszólójával hangol a vébére Fotó: MTI

A címvédő franciák ismét eséllyel pályáznak a világkupa elhódítására. A Real Madrid ásza, Zinedine Zidane szerint a francia válogatott most jobb, mint volt korábban. A világ- és Európa-bajnok középpályás úgy nyilatkozott: társai rutinosabbak azóta, hogy 1998-ban elsők lettek.
„A legfiatalabbaknak, így Henrynek és Trezeguet-nek rengeteget jelent az a négy év, ami a legutóbbi világbajnokság óta eltelt. A válogatott nagyon erős, valamennyi poszton kiváló játékosokból áll.” Zidane külön kitért arra, hogy a bő keretbe bekerült több tehetség, például Djibril Cissé, az Auxerre támadója.
A motivációval nem lehet gond, a francia válogatott játékosai ugyanis fejenként 65-70 millió forint körüli összeget kapnának a szövetségtől egy esetleges világbajnoki cím után. Bizakodnak a brazilok is. Különösen azután, hogy Ronaldo ismét formába lendült, a hétvégi bajnokin két gólt lőtt a Bresciának, így győzelemre vezette az Intert. A brazil lapok már arról cikkeznek, hogy ha a „Fenomén” tartja formáját, a Rivaldo - Ronaldo - Ronaldinho trió világbajnoki címhez segítheti Brazíliát.
„A fenomenális tehetségű futballista ismét megmutatta, hogy mit tud. Igaza volt Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitánynak, hogy bizalmat szavazott neki, most mindenki láthatta, mire képes” - írta a brazil Jornal do Brasil.
Giovanni Trappatoni helyzete korántsem ennyire egyszerű, hiszen csapata, az olasz válogatott felkészülését sérülések hátráltatják. Demetrio Albertini, az AC Milan játékosa a kékek egyik kulcsemberének számított, ám Achilles-ín sérülése miatt már biztosan nem léphet pályára a vébén. A harminchárom éves középpályás legalább kéthónapos kényszerpihenőre számíthat. Albertini mellett sérült még Cristiano Doni, Paolo Maldini, Marco Materazzi, Francesco Totti és Christian Vieri. Utóbbira mindenképp számítana Trappatoni kapitány, emiatt nem nevezi a keretbe a harmincöt éves, frissen felépült Roberto Baggiót sem. Az olaszokhoz kapcsolódó hír, hogy sajtóértesülések szerint a Lazio védője, Alessandro Nesta hamarosan a Manchester Unitedba szerződik.
Angliában kisebb fajta hisztériát váltott ki David Beckham 6-8 hétig elhúzódó sérülése. Az angol lapok közül többen is világvégének vélik a manchesteri középpályás sérülését, Uri Geller parafenomén pedig belekezdett Beckham gyógyítgatásába. A londoni fogadóirodák szerint romlottak az angolok esélyei a vébészereplést illetően, a szigetországban 9-1 helyett már 10-1 arányú nyeremény reményében lehet fogadni a válogatott vébégyőzelmére.
Úgy tűnik tehát, erről a világbajnokságról is távolmarad több világsztár (emlékezzünk négy éve Romario és Gascoigne is sírva vette tudomásul, hogy nem játszhat), Beckhamen kívül valószínűleg nem látjuk a német Sebastian Deislert, a francia Robert Pirest és a spanyol Joseba Etxeberriát sem. A világbajnokság május 31-én magyar idő szerint fél egykor, a Franciaország-Szenegál mérkőzéssel veszi kezdetét.