Vissza a tartalomjegyzékhez

Pálinkás Csilla
Rémhírterjesztés az irracionalitás határán

„Veszélybe került minden, amiért dolgoztunk. A kíméletlen nagytőke és a pénztőke készül megragadni a hatalmat!” - ilyen és ehhez hasonló, az MSZP rémtetteit részletező szórólapokat találhatott az elmúlt napokban a postájába kukkantó választópolgár.


Csehák Judit: Miről beszélnek? Fotó: MTI

Nemcsak röplapok, hanem sms-üzenetek, e-mailek is informálnak a „végveszélyről”, s maga a miniszterelnök, a házelnök és a Fidesz elnöke is használja a szónoklataikban. A röplapírók tudni vélik, hogy az MSZP 40 százalékkal emelni fogja a gázárakat, eltörli a diákhitelt, a kedvezményes lakáshitelt, megnyitja a börtönöket, és nem emeli a nyugdíjakat. Csehák Judit a szocialisták egészségügyi- és szociális miniszter-jelöltje szerint a Fidesz egész egyszerűen hazudik. Megkerestük a Fideszt is, hogy megtudhassuk, milyen tényeken alapul a félelmük, a sajtóosztályról azonban a következő választ kaptuk, „a Fidesz nem kíván nyilatkozni a Heteknek.”

- Mennyiben felelnek meg a valóságnak az írásban és a szóban terjesztett MSZP-vel kapcsolatos állítások?
- Ezek rémhírek, nem felelnek meg a valóságnak. Nem akarunk sem gáz-, sem gyógyszerárakat emelni. Nincsen szándékunkban megszűntetni a gyedet, a gyest, sőt emelni fogjuk, és azt szeretnénk elérni, hogy munkaviszony jellegű foglalkoztatássá és a minimál nyugdíj helyett a minimál bérhez kötött ellátássá, bérezéssé váljon. Senkitől sem fogjuk elvenni a kiegészítő családi pótlékot, sem a családi pótlékot, sőt éppen ellenkezőleg, emelni kívánjuk az összegét. A családi pótlékot 20 százalékkal, az iskolakezdés előtt pedig 13. havi családi pótlékot is adnánk, emellett kiterjesztjük a családok adókedvezmé-nyét azokra is, akik eddig nem tudták leírni a teljes összegű adókedvezményt. Visszaadjuk a 2 millió magánnyugdíj pénztár-tag számára a 8 százalékos befizetési jogát. Egyetlenegy olyan mondat sincs a programunkban, amit félre lehetne érteni, ki lehetne facsarni, rémhírré lehetne tenni. Mindez hazugság.
- Tapasztalata szerint, menynyire veszik be az emberek ezt a propagandát?
- Erre egy történettel válaszolnék. Tegnap egy szociális otthon lakóit köszönthettük, amikor az egyik néni kezében megláttam egy ilyen röplapot. Bemutatkoztam neki és megkérdezem tőle, tudja, mit tartogat a kezében? Azt felelte: „Angyalom, ne foglakozzon vele, marhaság!” Azt gondolom, az emberek el tudják dönteni mi az igaz és a hamis állítás. Bízunk benne, hogy eléggé felnőttek az emberek. Meggyőződésem, hogy ez a propaganda éppen az ellenkezőjébe fordul. Ha egy-két rémhír kapott volna csak szárnyra, annak nagyobb lehetett volna a hatása, de tízmillió emberrel azt elhitetni, hogy - kis túlzással - felszántjuk a körutat és a Mikulás nem hoz ajándékot, ha a szocialisták kerülnek hatalomra, ez már túllő a célon. Most már bármilyen képtelen állítást elképzelhetőnek tartok, mert túlment a racionalitás határán. Szerintem ezzel nem lehet megfélemlíteni az embereket. Orbán Viktor igazi pókerjátékos, miután múlt vasárnap alulmaradt a Fidesz, nincs vesztenivalója, ezért úgy látszik: egy lapra tett fel mindent. 


Szórólapháború

A Fidesz szerint a szocialisták nem szavazták meg a tandíj eltörlését és a diákhitel bevezetését, ezzel „körömszakadtáig gáncsolták, akadályozták a hallgatók életének könnyebbé tételét”. 

A Fidesz az MSZP bűnlajstromán említi azt, hogy „egyetlen törvényt sem szavazott meg ami a családok boldogulását szolgálja”, így például a családi adókedvezményt, a gyest, a gyedet és az alanyi jogon járó családi pótlékot. 

A sár dobálásból nem marad ki a slágertéma: a nyugdíjak alakulása sem. A Fidesz-hírlevelek szerint a „szocik” az időseknek is keresztbe tettek, amikor nem szavazták meg a (differenciált) nyugdíjemelést és az idősek aktív életét szolgáló törvényeket. 

A Fidesz nem feledkezik el a munkavállalókról sem. A röplapok szerint az MSZP a minimálbér felemelésében is gáncsoskodott, nem beszélve arról, hogy nemet mondott a tb-járulék 39-ről 29 százalékra való csökkentésére. 

A Fidesz szórólapja azzal summázza a „haza” sérelmeit, hogy „közösen elért sikereink mind veszélybe kerültek. Itt az idő. Válasszatok!” 

Ezzel szemben az MSZP a kormányra hárítja a felelősséget, hogy nem szavazták meg több, az egyetemek, főiskolák nagyobb költségvetési támogatását és a valódi tandíjmentességet szolgáló javaslatot. 

Az MSZP viszont azt állítja, hogy az Orbán-kormány volt az, amelyik nemet mondott arra, hogy a családi adókedvezményből a súlyos megélhetési zavarokkal küszködők is részesedjenek, továbbá a gyes a mindenkori minimálbér 80 százaléka legyen. 

Az MSZP viszont azt sérelmezi, hogy Orbánék nemet mondtak a méltányossági nyugdíjemelés visszaállítására, arra, hogy a nagyszülők a nyugdíj mellett is igénybe vehessék a gyest, valamint a nyugdíjak törvény szerint járó emelésére, milliárdos tartozásuk törlesztésére.”

Az MSZP viszont kifejtette, hogy az Orbán-kormány volt az, amely nemmel szavazott a minimálbér közterheinek csökkentésére, az adóterhek mérséklésére és a 45 éven felüliek foglalkoztatásának kiemelt támogatására.

AZ MSZP ennél pragmatikusabb: „és ennek utána lehet járni, mert parlamenti jegyzőkönyvek bizonyítják, nem úgy mint Orbán Reklám Viktor zombiképző csúsztatásait”!