Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Véget érhet a Manchester uralma

Olaszországhoz hasonlóan Angliában is háromesélyes a labdarúgó-bajnokság. Az Arsenal hétvégén kínkeserves, 2-1-es győzelmet aratott a Tottenham Hotspur ellen, s ezzel megőrizte előnyét riválisaival szemben. Ha az Ágyúsok tartják megbízható formájukat, idén véget vethetnek a lassan egy évtizede tartó Manchester United-uralomnak.


Jó formában a Manchester, bár a bajnoki cím már elúszni látszik. A BL-t még megnyerhetik Fotó: Reuters

Az Arsenal két ponttal előzi meg a Manchester Unitedot, amely egy mérkőzéssel többet is játszott. A vesztett pontokat tekintve a Liverpool is előnyösebb helyzetben tudhatja magát.
Az Arsenalra, a manchesteri sorsdöntő fellépést leszámítva nem vár különösebben nehéz megmérettetés. A leendő ellenfelek közül az Ipswich, az Everton és a Bolton ugyan a kiesés elkerüléséért hatalmas harcot vív, ám az Arsenal az előbbi kettőt hazai pályán fogadhatja, akárcsak a stabil középcsapatnak számító West Ham Unitedot.
Az Arsenalhoz kapcsolódó hír, hogy a csapat játékosa, Patrick Vieira cáfolta azon francia sajtóértesüléseket, melyek szerint a világbajnokság után a Manchester Unitedba igazolna.
„Angliában soha nem játszanék másutt, csak az Arsenal mezében. Ha távoznék, valahová máshová mennék” - nyilatkozta Vieira, aki azonban elismerte, hogy ügynöke, Marc Roger tavaly még egyezkedett a United vezetőivel. Vieirát az utóbbi időben többször is szóba hozták a Real Madriddal kapcsolatban.
Az utóbbi tíz évben nyolcszor ünnepelhettek bajnoki címet a Manchester United szurkolói. Idén kevesebb esély van az aranyérem megszerzésére. A visszafogottabb szereplésért a védelem - elsősorban a két francia -, Fabien Barthez kapus és Laurent Blanc gyenge szereplése okolható. A vörösök dolgát megnehezíti, hogy a bajnoki hajrában Roy Keane-re nem számíthat Sir Alex Ferguson menedzser, azonban David Beckham és Juán Sebastian Verón felgyógyult sérüléséből, így ők már bevethetőek.
A harmadik helyezett Liverpool kispadján újra Gerard Houllier ül, a Liverpool pedig abban bízik, hogy hozza hátralévő, nehéznek nem tűnő mérkőzéseit, az Arsenal botlik Manchesterben, és így ismét Liverpoolba kerülhet a bajnoki cím.
Az aranyérem megszerzéséhez hasonló hatalmas harc folyik a liga csatárai között a gólkirályi címért. Jelenleg a Chelsea holland támadója, Jimmy Floyd Hasselbaink vezet 23 találattal, megelőzve a francia Thierry Henryt (Arsenal), aki 22 gólos. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a huszonegyszer eredményes, szintén holland Ruud van Nistelrooy (Manchester United) áll.
A manchesteri támadókettős félelmetes teljesítményt nyújt idén. A van Nistelrooy-Solskjaer-duó idáig 37 gólt termelt (hat élvonalbeli klub összes játékosa nem volt ennyire gólérzékeny), és ha ehhez hozzávesszük, hogy a Manchester 83 góljával meszsze a legtöbb találatot szerezte a bajnokságban, sejthető, hogy valószínűleg nem a támadókkal van a probléma a 99-es BL-győztesnél. Bajnokesélyesek hajrája: Arsenal: Ipswich (otthon), West Ham (o), Bolton (idegenben), Everton (o), Manchester United (i); Manchester United: Chelsea (i), Ipswich (i), Charlton (o), Arsenal (o); Liverpool: Sunderland (i), Derby (o), Tottenham (i), Blackburn (o), Ipswich (o).