Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota Zoltán
Hosszú arcok éjszakája

A Fidesz a többmilliárdnyi közpénzből épített kormánybázison, a Millenáris Parkban rendezte végeredmény-figyelőjét. Ahhoz képest, hogy mindenkit szeretettel vártak, nem voltak olyan sokan; ahhoz képest, amennyi hely volt, igen. Az épületben és a park területén több projektor is sugározta a közszolgálati tévé körkapcsolásait, más csatornák nem tűntek fel. Feltűnt viszont az a biológiai és földöntúli optimizmus, amely még a büfésorban telefonálókat is arra késztette, hogy jó hangosan ecseteljék a szocialisták leégési esélyeit. A szegfűpiros kupakú kóla mindenesetre ugyanolyan finom volt, mint máshol. 


Millenáris Park, választási éjszaka. A döbbenet pillanata Fotó: MTI

Befelé türemkedés közben valaki kikiabálja: „Gyertek, most mutatják a Torgyánt!” „Miért, meghalt?” - kérdeznek vissza röhögve haverjai. A projektoron feltűnő versenytársak közül Csurkát harsány taps fogadja, Medgyessy egy „a vörös anyádat” zsebelhet be, arról pedig, hogy az SZDSZ-hez ellátogató izraeli nagykövet asszony kaphassa a leghangosabb fütty- és fújoláskoncertet, a királyi tévé riporternője gondoskodik. Egy előnyös baritonnal rendelkező Fidesz-aktivista őszintén győzködi barátait, hogy Thürmer Gyula az egyetlen becsületes kommunista, mert ő legalább bevallja, míg a „magukat összelopkodó” MSZP-sek játsszák a szociáldemokratát. 
Az idő múlásával azonban némi hangulatváltozás figyelhető meg az egybegyűlteken. A szavazatok háromnegyedének feldolgozása ugyanis szocialista előnyt jelez, mely az árnyak megnyúlásával egyidejűleg az arcok megnyúlását is magával hozza. Reklám következik a Fidesz-tévében (M1), így a dermedt csendet kedélyfokozó Orbán-videóval kompenzálja a csüggedést elutasító stáb. Viktor most is kábítószerként hat imádóira: tombolva ünneplik filmszalagra rögzített mását. A közös álmodást ismét a rideg valóság szakítja meg, és a korábban orrhossznyi MSZP-előny immáron a hazugságon kapott Pinocchio e szervének méreteit produkálja. „Nem baj, legfeljebb kivándorlok” - mondja egy nekikeseredett Fidesz-polgár, és a mély bánat biztos jeleként értékelhetjük, hogy a Lungo Drom egyik megyei elnöke a MIÉP kiesését fájlalja. Mint mondja, csak azért, mert így nem tudnak majd a második fordulóban visszalépni a Fidesz javára. 
A sajtótájékoztatót megelőzően Várhegyi Attila exállamtitkár viszi el a balhét a helyszínen, a felső vezetés éjfél körül jelenti be sűrű fújolás közepette, hogy a kiegyenlített küzdelemben a szocialisták mellett most többen döntöttek. Zárszavában Orbán némi zavart okozhatott híveiben, hiszen az „Előre!” és az „Utánam!” parancsszavak is elhangzottak, noha - úgy tűnik - utóbbi kizárja az előbbit.