Vissza a tartalomjegyzékhez

Hazafi Zsolt
Eksztázis a Köztársaság téren

„Levendel azt üzente, hogy ne foglalkozzunk a közvélemény-kutatásokkal. Szélhámosság, hogy 10 százalékkal vezet a Fidesz, várjuk meg a végét. Tíz óráig semmivel sem szabad foglalkozni” - magyarázta önnyugtatóan is valakinek az egyik (vezető) szocialista háttérember mobilon fél nyolckor. Aki él és mozog, majd’ mindenki ezt teszi a Köztársaság téren. Egyébként hűvös a hangulat. Ekkor még a televíziók a közvélemény-kutatási adatokat ismétlik és az önfeledt, már-már győzelemittas Fidesz-aktivistákat mutatják a Millenáris Parkból. Ráadásul az első eredmények, amelyek a kisfalvak választóköreiből érkeznek, az előrejelzéseket ismétlik meg. A szocivezetők csak annyit mondanak, hogy nem közvélemény-kutatást akarnak nyerni, hanem választást.


Kovács László és Medgyessy Péter. Négykezes Fotó: V. Sz.

Az élet most őket igazolja. Az eredmények kezdtek megfordulni. Ráadásul - utólag ki is derül - nagy dobás volt az alternatív számláló rendszert kialakítaniuk. Legalább fél, de olykor háromnegyed órával megelőzik az állami rendszert. Kezdetben csak Gál J. Zoltán kampányszóvivő jelenik meg a sajtószobában, és közli az egyre inkább reménykeltő híreket. Aztán egyszerre csak elterjed a hír, hogy „Budapest mellettünk van! Megnyertük a választást”. A Köztársaság téri elemzők ugyanis hamarabb figyelembe vették a főváros adatait, és tudták, hogy átfordította a trendet. Kovács László és Lendvai Ildikó is feltűnik. Ünneplés. 
Csak a „közszolgálatis” riporternő keménykedik Kováccsal: „Még nem győztek, még nem győztek.” Két óra múlva a legkeményebb kérdése már csak az MSZP nőpolitikájáról szól. Páran lakonikusan jegyzik meg: máris átálltak. A „közszolgálati” tévére egyébként jellemző: amikor még 50-50 százalékra állt a két párt, az M1 csak az üres MSZP-s sajtószobát mutatta, ellentétben a Millenárison mosolygó fideszes fiatalokkal. Aztán az MSZP „zsufitelt” vendégszobájába - ahová a párt holdudvarát hívták meg - beszaladt egy hölgy, hogy felkérjen mindenkit: fáradjanak egy emelettel lejjebb, mert az M1 csak az üres szobát mutatja. Pár perc múlva ujjongó emberekkel tömött sajtószobát tudott csak mutatni az elméletileg pártsemleges közszolgálati tévé. 
Mire Medgyessy Péter feltűnik, a Köztársaság tér örömben úszik. A miniszterelnök-jelölt vastaps közepette, a gratulálók tömegén átverekedve tud csak a pulpitusig eljutni: „Kedves barátaim! Fejet hajtok a választók bölcsessége, hűsége és tisztánlátása előtt. (…) Ígérem, hogy nem kétszer ötmillió, hanem tízmillió állampolgár miniszterelnöke leszek.”
Hazafelé bekapcsolom a rádiót az autóban. Az Inforádión magyarázza az egyik közismerten fideszes kötődésű filozófus, hogy csak a politikafüggőket érte el Orbánék éjféli üzenete. A 10-11 óra körül nyugovóra térő átlagpolgár utolsó képe a választásokról az extatikus örömben úszó MSZP-székházból közvetített, győzelemittas kép.
És igazat adtam neki.