Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Brooklyn diétára fogva

New York város legnagyobb kerülete Brooklyn. Egyesek szerint a városrésznek nemcsak a területe, de lakosai is vészjóslóan híznak. Ezért Marty Markowitz elnök két hónapos diétára szólította fel a brooklyni polgárokat. A program április közepén indul, amikor is mérlegeket helyeznek el minden kórházban és önkormányzati épületben. A résztvevők kezdő súlyát regisztrálják, majd összevetik a két hónappal későbbi eredményekkel. A kissé pocakos Marowitz úr az elsők között szeretné megméretni magát. Mindenesetre nem lesz könnyű a fogyózás egy olyan kerületben, amely kalóriadús ételeiről - többek között sajt, sütemények és hot dog - híres.


Kovácsék, Tóthék, Nagyék Japánban

Két statisztikus kitalált egy matematikai modellt a vezetéknevekkel kapcsolatban. Arra voltak kíváncsiak, hogy az elterjedt és a ritka nevek aránya vajon ugyanakkora-e a világ minden részén. Kiderült, hogy minden országra jellemző az, hogy van egy kis számú, nagyon gyakori névskála, és rengeteg a ritka név. Ez csak Japánra nem igaz. Ott több a Kovács-típusú elnevezés, mint a különleges. A New Scientist című lap szerint ennek az lehet az oka, hogy Japánban csak 150 éve kezdtek vezetéknevet felvenni az emberek. Egyébként a hétköznapi nevek megoszlása attól függ, hogy milyen gyakorisággal kreálnak új vezetékneveket, valamint mekkora a ritka nevek eltűnésének aránya. 


A rágógumi okossá tesz

A legfrissebb brit kutatási eredmények szerint a rágógumi okossá tesz. A Northumbria Egyetem és a reading-i Cognitive Research Unit elnevezésű kutatócsoport szerint különösen a gondolkodást és a memóriát fejleszti. „Az eredmények teljesen egyértelműek. Úgy találtuk, hogy a rágógumi, különösen az emlékezetre van jó hatással. A sok rágógumit fogyasztó kísérleti alanyok jobban emlékeztek egyes szavakra és jobban szerepeltek a tesztek során.” - nyilatkozta Andrew Scholey. 
A konzekvenciát miután ki-ki magának levonta, ne gondolja, hogy valamilyen bújtatott marketingfogás rejtőzik az eredmények közzététele mögött. A kutatók hangsúlyozták, hogy a hatás nem a rágógumi ízén, hanem a folyamatos rágómozgáson múlik. (Reuters)