Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály
Muszlim bosszú a templomban

Vasárnap 10 óra 50 perckor, az iszlámábádi Protestáns Nemzetközi Gyülekezet bejáratát több robbanás rázta meg. A szemtanúk elmondása szerint ezután egy kézigránátokkal felfegyverzett támadó lépett az épületbe.


A protestáns imaház a támadás után Fotó: Reuters

„Az első sorban ültem, és hirtelen egy nagy robbanást hallottam - emlékszik viszsza az eseményekre Elizabeth Mundhenk német állampolgár. - Egy embert láttam… Egy fekete valami, egy kézigránát volt a kezében, amit aztán eldobott… A zongora alá vetődtem.” Amikor a zongorista hölgy ismét felnézett, „pusztulást” látott mindenfelé. „Rettenetes volt. Az egyik ember teste két darabra szakadt… Majdnem mindenkit vér borított… Rettenetes volt. Borzalmas szagot éreztem, alig tudtam lélegezni.”
Több tucat rendőr és katona érkezett az amerikai és a kínai nagykövetség épületei között álló gyülekezeti házhoz, amely a város mindeddig rendkívül biztonságosnak hitt diplomatanegyedében helyezkedik el, ahol a rendőrség rendszeresen ellenőrzi a negyedbe érkező autókat.
A támadás következtében öten életüket vesztették, és negyvenen megsérültek. Két amerikai állampolgár, az amerikai nagykövetségen dolgozó Barbara Green és tizenhét éves lánya, Kristen Wormsley is életüket vesztették a támadás következtében. A sérültek között vannak továbbá pakisztániak, irániak, egy iraki, egy etióp, egy német és egy Srí Lanka-i állampolgár. 
„A tragédia az, hogy ez a borzasztó terroristaakció nem nevezhető szélsőségnek - jegyezte meg a Simon Wiesenthal Center emberi jogi szervezet képviseletében Abraham Cooper. - A zsidó származású Daniel Pearl amerikai újságíró elrablását és rituális kivégzését követően az Egyesült Államoknak szembe kell néznie a nyers valósággal. Amíg az iszlám világ nem rekeszti ki a gyűlölet szónokait - azokat a vallási vezetőket, akik Isten nevében legalizálják a tömeggyilkosságokat és a terrorizmust, addig semmilyen katonai akció nem fog tudni véget vetni a nemzetközi terrorizmusnak.”
Keresztényekkel szemben másodszor történt erőszakos támadás Pakisztánban azóta, amióta az ország csatlakozott az Egyesült Államok vezette antiterrorista koalícióhoz. A terrorizmus elleni harc részeként január 12-én az országban több ezer fegyverest letartóztattak és öt szélsőséges csoportot betiltottak. Utoljára október 28-án történt támadás keresztények ellen, amikor ismeretlen tettesek tizenöt hívőt és egy muszlim őrt gyilkoltak meg Punjab tartomány Behavalpur városában.
A pakisztáni rendőrség szerint azonban itt nem keresztényekkel, hanem amerikaiakkal szembeni támadás történt. „Ha keresztényeket akar megtámadni valaki, több száz védtelen gyülekezeti ház van Pakisztánban” - vélekedik egy pakisztáni tisztviselő.
A sebesült és megdöbbent hívők közül többen kijelentették, hogy nem kívánják elhagyni Pakisztánt, és nem engedik, hogy a mostanihoz hasonló támadás elriassza őket az országból. „A világ minden részén megtalálhatóak a keresztényellenes érzületek - jegyezte meg Mundhenk. - Nem lepődtünk meg.”