Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Amerika már a kamatemelésre készül

Vegyesen mozogtak a vezető tőzsdeindexek az elmúlt héten. Amerikában a Dow Jones értéke alig mozdult el, miközben a Nasdaq a telekomszektor gyengélkedése miatt 2,5 százalékos mínuszban zárta a hetet. 

A napokban megjelent makrogazdasági adatok nem adtak túl sok okot az optimizmusra: a munkanélküliek száma nőtt, csakúgy, mint a raktárkészleteké, napvilágot látott viszont néhány vártnál jobb vállalati eredmény is. 
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed keddi ülésén változatlanul hagyta irányadó kamatlábát, és Greenspan elnök célzott egy esetleges kamatemelésre is. Nyugat-Európában mérsékelt 1-2 százalékos emelkedést mutattak a piacok, erősödtek az autógyártók és az olajcégek a gazdasági növekedés beindulásának szaporodó jeleinek köszönhetően. A nemzetközi trendtől elszakadva mozgott és 4,5 százalékot vesztett értékéből a BUX, 7821 ponton zárva 
a hetet.
A hét vesztese a BorsodChem lett több mint 10 százalékos esésével, de nem szerepelt sokkal szebben a 8 százalékot vesztő Mol és TVK, valamint az anyacégének mélyrepülése miatt 940 forintig süllyedő Matáv sem. Hosszú felfelé menetelése után 4 százalékos eséssel korrigált az OTP árfolyama is. Több, mint 3 százalékkal drágult a Pick, hosszas huzavona után elfogadásra került az Arago decemberi 4270 forinton tett vételi ajánlata. Közel 3 százalékkal drágult a Démász is, a 200 forintos osztalékfizetési javaslatot előterjesztő Prímagáz pedig majd 1,5 százalékot emelkedett.