Vissza a tartalomjegyzékhez


A helyreállítás folytatódik

Makó fontos esemény színhelye volt március 10-én, vasárnap. A városnak egy régi tartozást sikerült törlesztenie: az évtizedek óta romos ortodox zsinagóga kívül-belül méltó köntöst kapott. A felújítás állami támogatással, az önkormányzat, a Magyar Zsidó Hitközség és a Makóról elszármazott zsidó emberek segítségével jött létre. Az átadó ünnepségen a város valamennyi elöljárója részt vett, és a megye más településeiről, valamint Izraelből is érkeztek vendégek.

A zsinagóga története szorosan összefonódott a helyi zsidóság sorsával. Történetük három jelentősebb dátum köré szerveződik. Az épület időrendben a második zsinagóga volt, az 1870-es évek elején épült romantikus stílusban. A város gazdasági növekedése nagyrészt a helybeli zsidó kereskedők tevékenységének volt köszönhető: köztudomású, hogy a makói hagyma is az ő munkálkodásuk révén lett világhírű. A helybéli zsidóság élénk vallási életet élt, létszámuk a második világháború kezdetére elérte a kétezer főt. 
Aztán eljött 1944, a deportálások éve, amikor a helybeli zsidóság nagy részét elhurcolták. Városrészük kihalása egyben a kereskedelmi élet elsorvadását s Makó anyagi jólétének romlását is magával hozta. A második világháború utáni időszak nem volt fényes korszak a zsidó épületek számára. Megszűntek az iskolák, a neológ zsinagóga helyén egy nem túl esztétikus pártház épült, az ortodox zsinagóga épületét pedig átadták az enyészetnek.
A diaszpórában élő, Makóról elszármazott zsidók több generáción át is összetartottak, s nem felejtették el gyökereiket: évről évre elzarándokoltak őseik városába, magukkal hozván unokáikat is, hogy megmutassák nekik azt a helyet, ahonnan nagyapáik kivándoroltak. Ők emeltek egy héber feliratú táblát a zsinagóga bejáratánál, amelynek most megérhették a teljes felújítását.
A harmadik évszám az idei évé, amikor is méltó környezetbe került ez a sok vihart látott épület. Májusban lesz a makói zsidóság világtalálkozója, melynek egyik fő helyszíne a most átadott zsinagóga lesz. Az ősök letették az alapot, az emlékezet létrehozta a megújulást, és az utódok reménysége élteti majd tovább. (Keresztes Zoltán)