Vissza a tartalomjegyzékhez

Papp Gabriella
Hiteles kampányfogás

Élénkítő hatást válthat ki a használtlakáspiacon az új hitelfelvételi lehetőség, de a szakértők szerint az új lakásépítések száma is megnövekedhet. Március elsejétől igényelhető a 6 százalékos kedvezményes hitel, amelyet használt lakások vásárlására, illetve felújítására is igénybe lehet venni. Jelentősen fellazultak a feltételek, hiszen nem kell házasnak vagy gyermeket nevelő szülőnek lenni, és a hitel nem csak egyszer vehető fel. Sőt, az új rendelkezés a kispénzű diákok lehetőségeit is kiszélesíti. Az új lehetőségre számos bank kedvezően reagált.

A hitel minden nagyobb felújítási munka esetében igényelhető, így például nyílászárócserére, biztonsági rendszerek beépítésére, fűtési rendszerek rekonstrukciójára, viszont kisebb felújítások, mint például a festés, mázolás, parkettacsiszolás továbbra sem hitelképesek!
A kormány húsz évre garanciát vállalt arra, hogy a hitel kamata nem lesz 6 százaléknál magasabb. A Földhitel- és Jelzálogbank ötéves kamatperiódusú hitelének kamatát 7,9 százalékról 4,5 százalékra csökkentette. Hasonló mértékben az egyéves kamatperiódusét 9,9 százalékról 5,9 százalékra mérsékelte. Az intézkedésnek egyéb pozitív hatása is van: az OTP, a K&H, a CIB Bank és az Általános Értékforgalmi Bank is csökkentette a lakossági hitelek kamatait, az inflációt követve az év során 2-3 százalékos mérséklődés várható.
A kedvező hitelek a forgalomnövekedés ellenére várhatóan nem idéznek elő nagy árrobbanást a piacon. Az intézkedés megnöveli ugyan a fizetőképes keresletet, ami kétségtelenül árfelhajtó tényező, de ezzel egy időben a kínálat növekedésére is lehet számítani, amelynek a tavaszi időszak egyértelműen kedvez. 
A hitelfelvételi procedúra egyébként rendkívül bürokratikus és időigényes, ezért a vásárló könynyen lemaradhat a lakásról, mire a hitelkérelmét elbírálják. A 6 százalékos kamat a hazai piacon kedvezőnek mondható, azonban nem árt a hitellel óvatosan bánni. Az igényléskor a használt lakás értékének a felét kell prezentálni az igénylőnek a bank felé. A hitelfelvételkor jelzálog kerül a lakásra, hiszen a cél az, hogy a jelzáloggal terhelt lakások értéke fedezze a folyósított hitelt. Továbbá a hitelfelvétel után a kamatokat is fizetni kell.
Érdemes odafigyelni arra, hogy tavaly Magyarországon 72 milliárd forint értékben kötöttek különböző bankokkal állami kamattámogatású lakáshitel-szerződést - új lakás felépítésére vagy vételére. Ugyanakkor az államilag nem támogatott hitelpiacon ugyanebben az időszakban 51,3 milliárd forint volt ez az összeg. Mindez azért érdekes, mert az államilag nem támogatott hitelek háromnegyedét fel lehetett volna venni támogatott formában is, de az információ és a megfelelő tájékoztatás hiánya miatt az emberek nem tudtak ennek lehetőségéről. Az információ és a tájékoztatás hiányának tudható be, hogy a nem támogatott lakáshitelek jelenleg is életképesek.