Vissza a tartalomjegyzékhez


Afrika akar valamit

Talán valami elindult. Legalábbis a brit miniszterelnök reményt keltően nyilatkozott legutóbbi afrikai körútja során. Tony Blair egy olyan új időszak kezdetét hirdette meg, amely gazdasági és társadalmi felemelkedést hozhat a fekete kontinens több száz millió lakójának. Az új partnerség Afrika fejlődéséért (Nepad) program egyelőre csak a szavak szintjén indult el, de nagyobb sikere lehet, mint számos eddigi kezdeményezésnek, mivel ez egy belső, afrikai országok által kezdeményezett program, és nem nyugati szervezetek akarják megint felülről ráerőltetni megoldási javaslataikat a kontinensre.

Györök Orsolya


Egy nyugat-afrikai asszony gyermekeivel földimogyorót szállít a helyi piacra Fotó: Reuters

Afrika - főként a Szaharától délre eső országok - szinte reménytelenül a betegségek, a szegénység, az elmaradottság megtestesítője lett, hiszen sem a globalizáció, sem a technológiai fejlődés nem tudott radikális változásokat eredményezni, sőt az elmúlt évek során a felére zuhant a kontinens gazdasági teljesítménye. 
Richard Dowen Afrika-szakértő szerint a Nepad előnye, hogy ezt afrikaiak írták, így ők maguk kötelezik magukat a terv végrehajtására, ami magában foglal többek között olyan nagy horderejű kérdéseket, mint a demokratikus kormányzati rendszerek kialakítása, a szegénység csökkentése, az AIDS problémájának kezelése, a korrupció megfékezése, a gazdasági stabilitás és a jogbiztonság elérése, a háborús konfliktusok lezárása. 
Bár igaz, hogy a legfejlettebb gazdasági hatalmakat tömörítő szervezet, a G8-ak júniusra tervezett csúcsértekezletének központi témája Afrika fejlesztése lesz, a szakértők szerint nem várható, hogy jelentős összeg összegyűlhetne. A fejlett országok meglehetősen óvatosak a Nepad pénzügyi támogatásának kérdésében, hisz az elmúlt két évtizedben közel húsz Afrikát érintő segélyprogram működött- nem sok sikerrel. A Financial Timesban megjelent írás szerint a sikerhez fontos lenne többek között a helyi befektetések és vállalkozások ösztönzése, az afrikai képzett munkaerő elszívásának megszüntetése, valamint a segélyeken alapuló neokolonializmus felszámolása.