Vissza a tartalomjegyzékhez

Csereklyei Márta
Ted Turner elvbotlása

A szeptember 11-i amerikai terrorcselekmények sajátos értelmezésével rukkolt elő a nem éppen önmérsékletéről ismert Ted Turner médiamogul. A világ közvéleménye szerint a rémséges események legbátrabb szereplői a pennsylvániai gépeltérítőket megállítani igyekvő utasok vagy a mentésekben részt vevő tűzoltók, rendőrök, mentőalakulatok voltak. Ted Turner viszont úgy véli: inkább a terrorcselekményeket elkövető tizenkilenc embert kellene bátornak nevezni. 

A Brown Egyetemen tartott beszédében Ted Turner, az AOL Time Warner elnökhelyettese kifejtette: a több mint háromezer ember halálát okozó, a Világkereskedelmi Központ elleni támadásokat elkövető terroristák „bátor emberek” voltak, akiket csupán a világon tapasztalható nélkülözés motivált, és végső elkeseredésükben cselekedtek. Jóllehet Turner azt is hozzátette, hogy a terroristák „kissé talán őrültek voltak”, semmi kétség nem maradt afelől, hogy kiket tart szeptember 11. igazi hőseinek. A CNN televíziós tévétársaság alapítója úgy véli: az eddigiektől eltérő szemszögből kell megközelíteni, illetve értelmezni az eseményeket. „A Világkereskedelmi Központ elleni támadásra azért került sor, mert rengetegen élnek a lehető legnagyobb nyomorban, s ezeknek az embereknek semmi reményük sincs egy jobb életre” - mondta Turner, aki arra is felkérte hallgatóságát, hogy tartsák fel a kezüket azok, akik öngyilkos merényletet követnének el a hazájukért. Egyetlen kéz sem emelkedett a levegőbe. Turner ezzel azt szerette volna bizonyítani, hogy az amerikaiak egyszerűen nem értik meg, hogy vannak emberek, akik hajlandók életüket áldozni a hazájukért. 
Az ötszáz fős hallgatóság előtt tartott beszédében, melynek eredeti témája „A közös jövőnk” lett volna, Ted Turner nem szűkölködött a kubai diktátor, Fidel Castro dicséretében sem, miközben George W. Bush amerikai elnököt Julius Caesarhoz, a római tirannushoz hasonlította. „Még egy-két szavazat Floridában, és akkor most olyan, környezetvédelmet támogató elnökünk lehetne, mint még soha - mondta Turner, Al Gore vereségére utalva a 2000-es választásokon. - Most meg itt van ez az olajmágnás. Pont olyan, mint egy második Julius Caesar. Éppen egy ilyen hiányzott nekünk.” 
Előadása során a médiamogul számos más vesszőparipája is előkerült, ideértve a kormány nukleáris fegyverprogramját, vagy a környezetvédelmet. Turner ismét kritizálta az amerikai vezetést, amiért nem fordít több pénzt az AIDS elleni gyógyszerek kutatására, oktatásra, illetve a harmadik világban élő nők jogainak elősegítésére. Turner arról is hírhedtté vált, hogy előszeretettel bagatellizálja a kereszténység szerepét, akik szerinte „Amerika legbutább emberei”. Hagyományosnak egyáltalán nem mondható nézetei ellenére el kell róla ismerni, hogy személyesen rengeteget tesz filantróp ügyek támogatására. 1997-ben például saját vagyonából egy milliárd dollárt ajánlott fel az Egyesült Nemzetek Szervezete számára - s ezzel egyben azt is el szerette volna érni, hogy hozzá hasonlóan más milliárdosok is pénztárcájukba nyúljanak humanitárius ügyek finanszírozása érdekében. 
A hétfői incidenst leközlő Providence Journal és a Brown Daily Herald kedden ismét megkereste Ted Turnert, aki végül sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy megjegyzésével sokaknak fájdalmat okozott. „Az erőszak minden fajtáját elítélem, és teljes szívemből támogatom a terrorizmus elleni mozgalmat” - nyilatkozta kedden. „A szeptember 11-i támadások alávaló cselekedetek voltak. Nem állt szándékomban másként értelmezni ezt.” A félreértés oka Turner szerint csak az lehetett, hogy az újságok tévesen idézték őt. A két lap szerint azonban erről szó sincs. „Ott voltam az előadáson, hallottam, mit mondott, és nem hiszem, hogy bármit félreértettünk volna abból, ami elhangzott” - állítja a Herald főszerkesztője.