Vissza a tartalomjegyzékhez

Becski Leonóra
Kreativitás és egyéniség

A kilencvenes évek végén uralkodó hűvös minimalizmus után, kreativitás és egyéniség jelszóval, színben és mintázatban dinamikus és meghökkentő világ alakult ki napjaink divatjában. Az ötletekben igen gazdag, néha a jó ízlést meghaladó stílusok valóságosan is az egyéniség kialakításának szolgálatába állnak. 

Az egyszerre több irányzatot magába foglaló trend azokat az önállóan kialakult stílusjegyeket veszi figyelembe, amelyek szélsőséges vagy diszkrét formában demonstrálják az élet monotonitásából, a hétköznapi skatulyákból való kitörési szándékot. (Gondoljunk a hetvenes évek hippi mozgalmaira, vagy egyszerűen a diákok identitásának öltözködésbeli kifejezésére.) 

College style, avagy a sportos amerikai


Népszerű a „kollégiumi” stílus Fotó: Broadway

Az Európában periodikusan felbukkanó divatstílus az amerikaiak kényelemszeretetét, sportos, lezser öltözködését propagálja, amelynek alapja a klasszikus kék jeans, a „campus”-ok uniformisaiból adaptált pólók, baseballdzsekik, és az ezeket kiegészítő skótkockás, rakott szoknyák. A színek is természetesen az amerikai zászló színeit utánozzák, divat az élénk piros, a fehér és a kék, mintázatban népszerűek a nagy számok, illetve a hímzett egyetemi logók, szövött-kötött kockák és élénk csíkok. A már említett farmer minden formai variációban létezik: szoknya, nadrág, ruha, hagyományos farmerdzseki (téliesített változata szőrmével bélelt), amelyekhez fehér vagy piros pólót, pulóvert, illetve kockás inget vehetünk fel, utóbbiakat egymás fölé is. A kerekített orrú, csíkrátétekkel díszített lábbelikről és táskákról se feledkezzünk meg.

A hetvenes évek visszatérése


Újra itt vannak a hetvenes évek Fotó: Kookai

A 21. századi neohippi-look hűen interpretálja az eredeti stílust. A formailag egyszerű darabokból álló ruhatárat romantikus és üdítően kreatív dekorációk, harsány színek emelik fel. A női alap ruhadarabokat, például a bokáig érő nadrágokat, térdig érő lapszoknyákat, blúzokat gyakran díszítik hímzett népi motívumokkal, gyöngyből kirakott absztrakt mintákkal, flitterrel, strasszokkal, rojtokkal, szőrmékkel. A vastag, kézi kötött jellegű garbókat, ujjatlan topokat rusztikus mintákkal dekorálják. Nadrágok, szoknyák alapanyaga kockás szövet, művelúr, mintás, nyírt műszőrme, horgolt csipke, sokszor egymással foltszerűen kombinálva. A műszőrmével bélelt kordbársonyból, farmerból, bőrből készített különböző hosszúságú kabátokon is alkalmaznak dekorációs tűzéseket és rátéteket. Öltözékünket vastag, színes, hosszú sál és fiatalos, kötött sapka egészítheti ki.