Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
Torgyán József a Fidesz-bolsevizmus ellen

„Pár hete voltam falun, körülnéztem. Nem volt ott egyetlen tehén, egyetlen disznó sem, ma már nincs nagy lakodalom, viszik a közkenyeret, a lefölözött tejet, ami ugyanolyan, mint itt a városban. Tehát életképtelenné van téve a társadalom, és ha egyszer megszorítják, éhen döglik.”


Torgyán József könyvét dedikálja támogatóinak Fotó: Somorjai L.

A fenti helyzetértékelést a nyolcvanhárom éves Pali bácsitól kaptam, aki nemcsak nyugdíjas géplakatos, de egyben az általa alapított Magyar Nemzet Gyökereit Rágó Féregelhárító Bizottság elnöke is. Tevékenységi körük részletesebb leírására nem volt idő, de bizonyára nem oktalan az országért való aggodalmuk. Pali bácsi világ életében mindig a kisgazdákra szavazott, és most is tőlük várja a haza megmentését. „Édes fiam, tudd meg, hogy magyar ember csak a kisgazdapártot szeretheti” - mondta. 
A történet helyszíne az Almássy Téri Szabadidőközpont nagyterme, ahol mindketten arra vártunk, hogy Torgyán doktor elnök úr bemutassa a párt hat új képviselőjelöltjét. 
Lassan elkezdődik a rendezvény. A „nemzet megmentését” sokan sokféleképpen gondolják. Illésy Zoltán, a 14. választókörzet (Kőbánya) jelöltje például minden megszületett magyar állampolgár számára bankszámlát biztosítana, amelyet tizennyolc éves kortól lehetne igénybe venni, és megválasztása esetén a jelölt alanyi jogon biztosítaná az eltemetéshez való jogot. (Meghalni manapság igen költséges dolog.) Egy másik jelölt bevezetné a családi adózás intézményét, amely a fizetendő adó arányát a családtagok létszámától tenné függővé. Gordos Dénes, a 10. számú választókerület jelöltje (VIII. kerület) a kétpólusú egypártrendszer kialakulásának veszélyét tartja a legnagyobb problémának, és úgy látja, ha a pártjára irányuló bedarálási kísérlet sikerrel járna, ez az egész magyar demokrácia végét jelentené. Időtartamban és tartalmasságban természetesen Torgyán József elnök úr viszi el a pálmát, akitől megtudhatjuk: ha a vidékfejlesztő programját véghez tudta volna vinni, akkor ma hazánk aranykorát élné. Az elnök úr azonban így sem mondott le arról a törekvéséről, hogy Magyarország Európa gyümölcs- és zöldség-középhatalma, majd idővel az egyedülálló ízek és zamatok révén nagyhatalma légyen. 
Torgyán doktor úr helyzetelemzésében kritikával illette egykori szövetségesét, a Fideszt, amely szerinte már sem nem fiatal, sem nem polgári, sem pedig keresztény. A „spiclitörvény” kapcsán például kijelentette: még Kádár János sem mert olyan törvényt hozni, hogy az ügyvédeket, könyvelőket saját ügyfelük feljelentésére kötelezzék. „A kisgazdapárt elítéli a bolsevizmust, azonban nemcsak a szovjet típusú, hanem a Fidesz típusú bolsevizmust is” - mondta. Majd emlékeztetett arra, hogy a Fidesz bekebelezte a kereszténydemokratákat, a Demokrata Fórumot - a MIÉP-et pedig csak azért tartja „kézben”, mert kormányalakítás esetén szükség lehet az ő szavazataikra. „Azután nem tudni, mi lesz, mivel a MIÉP-et sehol a világon nem fogadják el”- tette hozzá.