Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Zöld disznó

Japán kutatók spenótgéneket ültettek be sertésekbe, aminek köszönhetően hamarosan egészségesebb disznóhús kerülhet az üzletekbe. A japán Kinki egyetem munkatársainak a világon elsőként sikerült növényi géneket élő állati szervezetbe juttatniuk, bebizonyítva ezzel, hogy növényi gének nemcsak tenyésztett sejtekben, hanem élő szervezetben is képesek szabályszerűen működni. A többéves kísérletsorozat eredményeképpen jelenleg két generáció „spenótmalac” él a szigetországban - adta hírül a BBC internetes honlapján. A kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a spenótgénnel kezelt malacok szervezetében kevesebb zsír termelődik, mint természetes fejlődésű „kollégáikéban”, ezért húsuk sokkal egészségesebb. Iritani Akira professzor ugyanakkor elismerte, hogy a génkezelt kismalacok 99 százaléka születésük után elpusztult, és ez azért különösen sajnálatos, mert a spenótgén átadására és az egészségesebb sertéshús biztosítására csakis az egymás közötti szaporodás adna lehetőséget. Zöld disznó mindazonáltal továbbra is csak a mesében létezik, mert a különös malacok színe a spenótgén ellenére is hagyományos. (MTI-stop!)


New York új arca

A New York-iakat izgatja, mi kerül a WTC helyére. Max Protetch - akinek manhattani galériája az építészetre specializálódott - olyan dizájnereket hívott meg a világ minden tájáról, akik egy ötletbörze keretén belül előadhatják új terveiket, hogyan próbálják betölteni a tragikus sorsú épületek üresen tátongó helyét. 
Protetch úgy gondolja, hogy a világ legnagyobb emlékművének valóban bombasztikusnak kell lennie. Mostanában nyitotta meg a kiállítást, amelyen számos építész tervrajza látható. Két munka emelkedik ki a többi közül. Az egyik egy Mississippi állambeli építész, Samuel Mockbee terve, aki két, az eredetinél is magasabb tornyot álmodott meg, méghozzá oly módon, hogy a felszín alatt a 911 láb mélybe egy spirális lejáró vezetne, legalul egy feszített víztükrű úszómedence, egy emlékmű és egy kulturális centrum lenne. Daniel Libeskind, aki a berlini Zsidó Múzeumot tervezte karcsú, csipkézett, magasba szökellő tornyokat képzelt el, amelyek egy felfüggesztett emlékművet, egy irodát, egy lakóépületet és egy függőleges kertet rejtenének magukba (lásd a képen). Hogy végül melyik ötlet valósul meg, az a jövőben fog eldőlni. (Newsweek)