Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Richter-eredmény várakozások felett

Negatívra fordult a trend a világ tőzsdéin az elmúlt héten. Amerikában csökkentek az indexek annak ellenére, hogy a negyedik negyedéves GDP-adat a várt csökkenés helyett 0,2 százalékos növekedést mutatott, és a munkanélküliségi mutató is csökkenést jelzett. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed változatlanul hagyta irányadó kamatlábait, ez megfelel az előzetes elemzői várakozásoknak. 

Európában is jelentős, három százalék feletti eséssel zártak a vezető indexek, csak Londonban maradt mérsékelt az esés üteme, talán a hirtelen megugró fogyasztói bizalmi index mérsékelte a pesszimizmust. A nemzetközi tendenciákat követve ereszkedett a BUX index is, egy százalékot valamivel meghaladó csökkenés után újra a 8000 pontos határ alá csúszott, 7818 ponton zárva a hetet.
Nagyot esett a gyorsjelentési időszakot vártnál jobb eredménnyel megnyitó Richter, és újra 1000 forint alá süllyedt a Matáv árfolyama is. A blue chipek közül a Mol és az OTP tudott a pozitív tartományban zárni. A hét közben 20 ezer forint felett is forgó OTP a keddi zárásra 19 ezer 350 forintig süllyedt. A Mol ára 5700 forint fölé ugrott, miután a miniszterelnök kijelentette, hogy a gázüzletág állami tulajdonlásának kérdése újra napirenden van. A külföldi terjeszkedéssel kapcsolatos hírek is napvilágot láttak: a PKN részvénycsomagjának értékesítéséről párhuzamos tárgyalásokat kezd a Mollal és az osztrák OMV-vel a Nafta Polska, a romániai kiskereskedelmi üzemanyagpiacon pedig 10 százalékos tulajdonrész elérése a cél.