Vissza a tartalomjegyzékhez

Márer György, New York
Davos: Nem New York: Igen

Amikor Karl Marx kiagyalta a „Világ proletárjai egyesüljetek!” jelmondatot, eszébe sem ötlött volna, hogy az egyszer ellenkező előjellel fog megvalósulni. Pedig ez történt, hiszen a nemzetközi tőke egyesült a Világgazdasági Fórum nevű szervezetben, amely évről évre összeült a svájci Davosban, hogy megadja az irányvonalat az elkövetkező esztendő tevékenységéhez. Érdekes módon az a Világkereskedelmi Fórum, amely évtizedeken át hűségesen ragaszkodott Davoshoz, most egyszerre helyszínt váltott, és New York városát, de még abban is a patinás és világhírű Waldorf Astoria szállót szemelte ki ez évi értekezletének otthonául. 


Konferencia New Yorkban. A világ tőkései egyesülnek Fotó: Reuters

Különös jelenség! Igazán jó lenne megtudni, mi volt az elhatározás indítórugója, különösen, ha megfontoljuk, hogy mi történt a múlt év szeptemberének 11. napján, és mi folyik azóta ebben a metropoliszban. A kormányzat súlyos költségvetési hiányokkal küszködik, amit csak fokoz, hogy a WTC megsemmisülése következtében emberek tízezrei váltak munkanélkülivé, és a gazdasági válság jelei mutatkoznak. Joggal lehetne talán leírni, hogy a Fórum idei ülésének áttelepítése ebbe a bajokkal tűzdelt városba enyhén arcul legyinti a jó ízlést, jóllehet a szervezet vezetői ezzel - úgymond - szolidaritásukat akarták kimutatni New York iránt. A világ gazdagjainak és hatalmasainak ez a hétvégi dínomdánomja ugyanis olyan összegekbe kerül a városnak, amit jelen pillanatban aligha engedhet meg.
A konferencia témája és a vendégek is igen széles kört képviseltek: Kofi Annan ENSZ-főtitkártól Abdullah jordániai királyig bezárólag. A világot leginkább befolyásoló politikusok és gazdasági vezetők a nemzetközi politika akut problémáival - úgymint Afganisztánnal, a Közel-Kelettel, és általában a terrorizmussal - foglalkoztak. Powell kifejtette: az Egyesült Államok „lecsap a terrorizmusra, bárhol is fenyegesse a szabad embereket”, még akkor is, ha szembe kell szállnia „gonosz rendszerekkel”, amint Bush elnök nevezte őket. A hallgatóság egyik részében ez nyugtalanságot, a másikban ellenzést váltott ki. A szombati napon a vita középpontjában a gazdasági kilátások, Európa jövője és a Közel-Kelet kérdései álltak. Szinte minden felszólaló elismeréssel illette az Egyesült Államokat az Afganisztánban folytatott háborút illetően. Ugyanakkor azonban több európai és más diplomáciai vezető annak az aggodalmának adott hangot, hogy mivel Bush elnök „a gonoszság tengelyének” nevezte Irakot, Iránt és Észak-Koreát, ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok mint harcban álló szuperhatalom keresi a kötekedési lehetőséget. 


Extra károk New Yorkban

Elkészült az első mérleg a World Trade Centert (WTC) és a Pentagont ért terrortámadásról. A szeptember 11-i esemény 639 milliárd dollárba kerül az USA-nak - állítja New York állam szenátusának gazdasági tanácsadója. Számításai szerint azért ilyen magas az összeg, mert a támadás a gazdaság gyengélkedésekor „érkezett”, s ez csak rájátszott a mélyben zajló kedvezőtlen folyamatokra. A turisztika közel ötmilliárd dolláros kiesést kénytelen elkönyvelni és mintegy negyvenhatezer dolgozót elbocsátani. Külön súlyosbító tény, hogy a WTC összeomlása a pénzügyi szolgáltató cégek egyharmadát maga alá temette, s ez, húzóágazat lévén, szintén negatív hatással van a gazdaság egészének fejlődésére. (Reuters)