Vissza a tartalomjegyzékhez

Takács Gabriella
Betegség álarcokban

Mindössze hatvan éve ismeretes az orvostudomány történetében, hogy a nyelőcsőbe visszafolyó gyomortartalom miatt károsodhat a nyelőcsövet borító nyálkahártyaréteg, a sav maró hatásának következtében. Hazánkban aránylag gyakori a betegség, a felnőtt lakosság majdnem harmada szenved valamilyen fokú refluxban. A legtöbb embernél a gyomor és a nyelőcső között működik az egyirányú forgalmat biztosító mechanizmus, míg a refluxos betegeknél nem. A reflux betegség néven ismertté vált egészségügyi probléma gyakran jelenik meg különböző „álarcokban”, magát olykor légúti megbetegedésnek álcázva.

A betegség leggyakoribb tünete a gyomorégés, jelentkezhet mindemellett mellkasi fájdalomként, nehézkes vagy fájdalmas nyelésként, kísérőjelenségei lehetnek köhögés, asztmatikus tünetek, illetve hörghurut, fogínygyulladás és a torokgyulladás is. Mivel a tünetcsoport az emésztőszervek felső részének mozgászavarán alapszik, nem számít szokatlan jelenségnek az émelygés, a hányinger, a teltség és puffadtság érzése sem. Ha pedig ez még mindig nem lenne elég: a páciensek gyakran számolnak be mellkasi fájdalmakról, folyamatos szegycsonttáji és szívtáji nyomásról. Hazánkban a reflux kevéssé ismert, igen gyakran az érintettek sincsenek tisztában a betegséggel. Azonban az enyhébb tünetek megfelelő diétával és életstílus-módosítással befolyásolhatók, gyógyszeres kezeléssel szinte teljesen megszüntethetők. A probléma megléte viszont korántsem jelentéktelen, kezelés hiányában fekélyekhez és rákhoz is vezethet a betegség.
A gasztroenterológusok egyetértenek abban, hogy az érintettek számára a hideg, szénsavas italok, a túlzottan fűszeres, savas ételek fogyasztása kerülendő. Ezzel együtt pedig minden olyan élelmiszer- és italféleség, amely a gyomorégést fokozza, beleértve a csokoládét, a hagymát, a savelválasztást fokozó kávét, teát és alkoholt, a paradicsomlevet és a narancslét is kerülni kell. Csüggedésre semmi ok, azért még marad mit enni. Az enyhébb lefolyású refluxon életmód-változtatással lehet javítani, beleértve ebbe az ágy fejtámlarészének megemelését, a hasban túlságosan feszes, szoros ruhadarabok mellőzését és a testsúly csökkentését. (Forrás: M&H Communications)