Vissza a tartalomjegyzékhez

Róth I. Zsófia
Mese a barátságról

Jakab Zsolt neve az elmúlt években vált ismertté igen színvonalas és eredeti, gyermekeknek szóló produkciói révén. Az énekes-előadóművész, akinek fellépéseit mindig óriási érdeklődés, no meg vidámság kíséri kicsik és nagyok körében egyaránt, tavaly jelentetett meg hangkazettát Dínóm Dánom címmel a Warner Music gondozásában. Az énekes családapával ezúttal Macska Mese című színdarabjáról beszélgettünk, amely nemsokára látható lesz a Budapest Bábszínházban is. 

- Hogyan jött az ötlet, hogy mesejátékot írjál?
- A tavaly megjelent Dínóm Dánom CD-m eljutott egy gyermekszíndarabokkal foglalkozó emberhez és egy producerhez, akik megkerestek egy új mesejáték ötletével. Felkértek, hogy írjak dalokat egy barátságról szóló darabhoz. Úgy alakult, hogy a történet írójával nem jött össze a dolog, így megkértek arra, hogy ne csak a zenéket, hanem a sztorit is én találjam ki. Amikor felállt a stáb, kiderült, hogy rendeznem is nekem kell. Ezek után már meg sem lepett, hogy a Mesélő szerepét is megkaptam. Nyáron kezdtem el a darabon dolgozni, szeptemberre készültem el vele. Októberben tartottunk néhány próbát, majd a producer - Jóföldy Attila, aki az egyik szereplője is a darabnak - elkezdte szervezni az előadásokat. Januárban hetente hat fellépésünk volt, úgyhogy beindult a dolog.
- Hogyan fogadja a közönség a darabot?
- A gyerekek nagyon jól reagálnak, értik azt, hogy mit akarok mondani. A történet Siccről, a kismacskáról szól, aki nem elégedett a barátaival, és elhatározza, hogy keres olyan társakat, akik az elképzeléseinek megfelelnek. Elindul, majd csapdába kerül, és azok mentik meg, akiket addig lebecsült. Igyekeztem úgy megcsinálni a darabot, hogy bevonjam a gyerekeket, úgy érezzék, hogy ők alakítják az eseményeket, nemcsak nézői, hanem szereplői is az előadásnak. Külön öröm számomra, hogy a műsor a pedagógusok tetszését is mindenhol elnyerte. Ez talán annak is köszönhető, hogy a történet egy régi magyar mesefigurához van kötve, ugyanakkor modern is, és meg van fűszerezve egy kis „magyaros ízű” zenével.
- A Macska Mese milyen korosztálynak íródott?
- Leginkább a kisiskolá-soknak és az óvodásoknak szól, őket köti le leginkább ez a fajta játék.
- És hol lehet titeket látni?
- Az elmúlt időszakban vidéken léptünk fel bábszínházakban és színházakban. Több vidéki televízió felvette és műsorára tűzte az előadást. A fővárosi ősbemutató február 12-én öt órakor lesz a Budapest Bábszínházban. Ez egy nyilvános főpróba, amelynek megtekintése ingyenes, lehet rá jegyeket igényelni. Ennek keretében a bábszínház vezetői fogják megnézni a darabot, és ha tetszik nekik, akkor felveszik a műsorba, és ott is folyamatosan látható lesz. Emellett sok helyről kaptunk meghívásokat az ország minden részéből, szeptember végéig be vagyunk táblázva. A mesejátékról egyébként szerzői kiadásban Macska Mese címmel hangkazetta is megjelent.
- Mik a további tervek: elmész esetleg ebbe az irányba, vagy a koncertezést is folytatod?
- Semmiképpen sem akarom abbahagyni az „elektrocowboykodást”, havonta két-három alkalommal ugyanúgy vannak élő koncertek. Én úgy látom, hogy ez a színdarab nem sokban különbözik a műsoraimtól, hiszen eddig is megmozgattam a közönséget, meg persze magamat is. Mindenesetre ez a dolog nagyon megtetszett nekem, és mivel van rá igény - újabb mesejátékok írására kaptam felkérést -, ezért ezt a vonalat is folytatom. Terveim között szerepel az idősebb gyerekek számára egy kicsit komolyabb darabot írni, valamint egy klasszikus, mindenki által ismert bibliai történetet is szeretnék feldolgozni. Ezek mellett folyamatosan járom az iskolákat egy bűn- és balesetmegelőzési program keretében, és idén nyáron ismét én leszek a Police Road Show házigazdája. Úgyhogy ebben az évben sem fogok unatkozni.