Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Bedarálják A Viktort?

- Jó napot!
- Jó napot, miben segíthetek?
- A Viktor című könyvet keresem.
- Mennyit adhatok?
- Mondjuk, olyan háromszázat. 
- Sajnálom, egyszerre csak három példányt adhatok.
- Nem mindegy magának, hogy hányszor jövök vissza?!

A fenti párbeszéd egy vidéki áruházban hangzott el, a vásárló egy öltönyös úr volt, aki végül is az összes ott fellelhető példányt megvásárolta. A történet nem egyedüli: könyvterjesztői körökből számos hasonlóról számoltak be lapunknak. Például: egy nagy bevásárlóközpontban egy jól öltözött hölgy - szintén több száz példánnyal a bevásárlókocsijában - a pénztár felé tartott, mikor közölték vele, hogy három darab a limit. Az illető nem tétlenkedett, telefonon hívott két segítséget, és hármasával hordták el a könyveket. Egy másik helyen csak megrendelésre hoznak a könyvből, a tisztelt megrendelőnek viszont meg kell adnia nevét és lakcímét, hogy hozzájusson A Viktorhoz… 
Eddig közel százezer példány jelent meg a könyvből, a lapunknak nyilatkozó könyvterjesztők mégis arról panaszkodtak, hogy hiába rendelnek esetenként több ezer példányt a kizárólagos terjesztőtől, örülnek, ha néhány százat kapnak. Információink szerint a nagyobb terjesztői hálózatok is csak egy-kétezer példányhoz tudtak hozzájutni, holott ennek többszörösét is tudnák értékesíteni. Becslések szerint összesen csupán tizenötezer példány kerülhetett eddig a könyvárusokhoz, amit az olvasóközönség azonnal elkapkodott. A kérdés az, hogy mi lett a sorsa a fennmaradó több tízezer példánynak. Könyves körökben úgy tudják, hogy a kizárólagos terjesztőtől ismeretlen személyek számla nélkül tömegével vásárolták fel a könyvet, ezért nem jutott a megrendelőknek. (Lapzártánkkor kaptuk a hírt, hogy a nagykereskedők újabb rendelést adhatnak fel a könyvre a kizárólagos terjesztőhöz, ugyanis a jövő héten utánnyomásban jön ki a nyomdából.) 
A Viktor egyébként igazi sikerkönyvnek számít - bár nem tudni, hogy ebben mekkora szerepe van a könyv körül keltett hisztériának, kezdve a kiadónál foganatosított APEH-ellenőrzéstől a tömeges felvásárlásokig. „Ilyen őrület könyvért még nem volt, ez nem normális” - mondta lapunknak egy nagykereskedő.
Kende Péter, a könyv szerzője a Heteknek elmondta: „A könyvek tömeges felvásárlásáról már én is hallottam, és meglepetésként ért a hír. A módszert értelmetlen, dilettáns és kontraproduktív megoldásnak tartom: most már az is megveszi a könyvemet, akit eddig nem is érdekelt.” Kende arról is beszámolt, hogy véget ért a kiadónál elrendelt APEH-ellenőrzés: az adóhatóság adminisztrációs hiányosság miatt egy egyelőre még nem pontosított, 10-50 ezer forintos bírságot fog kiróni. A szerző szerint ezzel még korántsem ért véget az ellene indított hadjárat, mint mondja, ennél még durvább „megoldásokra” is számítani lehet a jövőben. Kérdésünkre válaszolva kiemelte, a könyv alapjául szolgáló anyaggyűjtés során szerzett tapasztalatai alapján úgy véli, még testi épsége sincs biztonságban. „Az ő értékrendjükbe ez is beleférne” - állította.