Vissza a tartalomjegyzékhez

Tihanyi Péter
Az öreg bánya titka
Zarándok János külföldre zarándokol?

Felkerestem Székesfehérváron Zarándok János bányatulajdonost. Több órán keresztül beszélgettünk, amit mondott, hiheto volt és meggyozo. Szimpatikus ember benyomását keltette, de kemény vádakkal illette az Orbán családot. Etikailag megkérdojelezheto lett volna, ha leközlöm. Megkerestem ifjabb Orbán Gyozot is. Fogadott Gánton, két órán keresztül beszélgettünk. Amit mondott, szintén hiheto és meggyozo volt. O is szimpatikus ember benyomását keltette, ugyanakkor mindent cáfolt, amit Zarándok úr mondott. Szabó Józsefet, a Dunaferr volt vezetojét telefonon értem utol az osztrák síparadicsomban. Közlöm mindhármukkal folytatott beszélgetésemet. Nem tisztem, sem feladatom igazságot tenni, még kevésbé igazságot osztani, illetve a vádak között eligazodni. Tegyék meg Önök. Ha tudják.


Zarándok János, Orbán Gyozo, Orbán Gyozoné, ifj. Orbán Gyozo, Orbán Viktor. Bányászok egymást közt Fotó: Somorjai-Vörös

***

Zarándok János
Mészko és Dolomit Kft.
Székesfehérvár, január 21.

- Idosebbnek gondoltam. 
- Még csak negyvenkilenc éves vagyok. 
- És Orbán Gyozo úr?
- O meg hatvanhárom.
- Milyen viszonyban voltak?
- A legjobb munkatársam és bányatársam volt. Tiszteltem a korát, a rátermettségét, a keménységét, a tehetségét, amivel irányította a cégét. Sok dologban másképp gondolkoztunk, így jól kiegészítettük egymást.
- Például miben?
- Kevésbé volt hajlamos a megértésre és a megbocsátásra. A kenyér kérdését is másképpen látta, könnyebben megszabadult azoktól az embereitol, akikre nem volt szüksége. Nem érzett felelosséget a dolgozói iránt. Én meg szinte túlzottan is lágy voltam szociális szempontból. De mondom, ez kezelheto volt mindaddig, amíg a fia miniszterelnök nem lett. Ettol a pillanattól kezdodött az én kiszorításom és lehetetlenné tételem a piacon. A papa hirtelen megkapta a Dunaferr-fék- beszállítások egy részét, ezután elérte, hogy a Dunaferr vezetoi különbözo rafinériákkal, csalásokkal engem mint konkurens beszállítót kiiktassanak, ellehetetlenítsenek. Majd végeztek - egyébként ez még ma is tart - a Dunaferr vezetoivel is. A Dunai Vasmuvet nem tudták megmenteni a Fidesztol. Errol szól ez a történet. 

- Hogyan kezdte a szakmát, hogyan lett bányatulajdonos?
- Fiatalon kerültem a polgárdi bánya vezetojeként a szakmába. Az elso pillanattól, amikor puhulni kezdett a Kádár-rendszer - azaz a nyolcvanas évektol - a családomnak, apámnak, anyámnak vállalkozásai voltak. 1989-ben aztán megalapítottuk a ma is muködo vállalkozásunkat. Az összes kisiparos eronket összevontuk, így mentünk neki a privatizációnak, megvolt a tokénk is, amibol ezt el tudtuk indítani. 
- Elmondaná részletesebben, mit takar az a kijelentése, hogy miután Orbán Viktor miniszterelnök lett, elkezdodött az ön ellehetetlenítése?
- Hivatalos és sikeres versenytárgyalásokon elnyert piacunkból azonnal elvesztettünk nyolcvanezer tonnát, ami Orbán Gyozoé lett. Miután én a Dunaferrnél is és más fórumokon is tiltakoztam ez ellen, ugyanilyen módon, ugyanez megtörtént az autópályaépítésnél. Rendelkeztem olyan bányával, ami a legközelebb volt az autópályához, és remek minoségu követ termelt. Beadtuk a pályázatot, és jónak minosítették az anyagot, meg a feltételeinket is. Itt az irodában, ahol most ülünk, egymásnak adták a kilincset azok az emberek, akik alvállalkozói voltak a Vegyépszernek és a Betonútépíto konzorciumnak. Már a részleteket beszéltük, hogy a bányánkból milyen anyagot, milyen áron és milyen feltételek mellett tudnak majd szállítani. Már aszfaltkeverot létesített a Hoffmann Rt. a polgárdi bányánk területén, hogy az autópályához minél közelebb legyen, de pár nap múlva a konzorcium vezetoje, akivel nagyon jó viszonyban voltam, felhív, hogy te Jani, nem megy a dolog, mégsem tudunk toled szállítani. Az a helyzet, hogy az Orbán megtiltotta. Nem toled, hanem a várpalotai kikeri bányából fogunk szállítani, erre kaptunk parancsot. Ekkor döbbentem rá, hogy a várpalotai tsz és Orbán úr kapcsolata régtol datálódik, ezt megelozoen együtt dolgoztak egy felüljáró építésén. 
- Ezek szerint azt mondja, hogy a miniszterelnök úr édesapja kihasználta ezt a helyzetet és visszaélt vele? Hogyan?
- Már fél évvel korábban, mielott a fia miniszterelnök lett, úgy jelentkezett be mindenhol: Orbán Gyozo vagyok, a leendo miniszterelnök édesapja. Már ez is hatott az emberekre. Miután ez valóban meglett, ezt kihasználva maga mögött összeroncsolt cégeket és embereket hagyva haladt elore. A kormány több tagja is nyilatkozott hónapokkal ezelott ezzel kapcsolatban, micsoda dolog Orbán Gyozot, aki talpig becsületes ember, aki a becsületesség, korrektség mintaképe, azzal vádolni, hogy fia pozícióját zsarolásra, megfélemlítésre használja. És aztán elkezdett szidni az egyik fideszes képviselo - akirol azt sem tudom, kicsoda -, mondván, hogy o jól ismer engem. Meglévo szerzodéseket tüntettek el, szóban kötött szerzodéseket tagadtak le szemtol szembe. Ekkor kezdtek hirtelen rosszak lenni a telefonvonalaink. Van egy digitális fovonal, 15-20 számmal, ami a mai napig mindig elromlik, e miatt hétfonként rendszeresen jön a szerelo, aki úgymond javítja. Múltkor én vettem föl egy hívást. Azt mondja a pali a telefonba: Gyuri vagyok a BRFK-tól, ilyen és ilyen százados. Na, hogy álltok a munkával, befejeztétek? Legépeltétek a beszélgetéseket? Erre mondom neki, uram, a lehallgatottal beszél. Erre azt mondja zavarában, bocsánat, és leteszi a kagylót. 
- Ez például mikor volt?
- Karácsony elott egy héttel. Attól a perctol kezdve, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lett, folyamatosan akadályozzák, sot lehetetlenné teszik a bányászkodáshoz szükséges szakhatósági engedélyek kiadását. Hatalmas mennyiségu engedélyre van szükség új bányák nyitásához, de a régiek folytatásához is. Mindig akadt egy tisztségviselo, aki kiszolgálta ezt a helyzetet. Olyan is volt, hogy négyszemközt megmondta egy állami cég nemrég odahelyezett fiatal vezetoje, hogy ot csak azért tették oda, hogy egyetlen egy bányakezdeményezésünk se menjen át az o szakhatóságán. Tragikus volt látni, hogy a Dunaferr vezetoi is hogyan vergodnek, hogyan korrumpálódnak, hogyan válnak jellemgyenge, lelkiismeretükkel viaskodó, sérült emberekké Orbán Gyozo és a Fidesz pressziói nyomán. A barátaim voltak. Szabó Dzsonival (Szabó János, a Dunaferr igazgatója - a szerk.) példátlan jó üzleti viszonyban voltam. Sok emberi szál is öszszefuzött bennünket, családjainkat. Félreállították, most talonban van. Ha valami nem kóser lépést kell meglépni, akkor azt vele csináltatják meg. Úgy tekinti ezt mindenki, hogy Szabó Dzsoni átállt a Fideszhez. Sajnos ez így is van. Gondolkodott o másképp is, sokat gyötrodött emiatt, végül is csak odajutott, hogy megadta magát, nem bírta ezt a nyomást. 


Zarándok János: „A jövo tényleg elkezdodött, csakhogy ez a jövo a pokol mélységes bugyrába vezet” Fotó: Somorjai László/MTI

- És maga hogyhogy kibírta?
- Ezt én sem tudom, pedig ezek az emberek, akik térdre hulltak elottük, erosebbek, mint én. Tudja, én nem vagyok egy hú, de kemény ember, de valahogy mégsem sérültem meg.
- ???
- A miniszterelnök azt nyilatkozta nemrég itt a városban - az újság is focímben hozta -, hogy: „A múlt söpredékét ki kell innen takarítani, meg kell tolük szabadulni.” Székesfehérvárt sokkolta ez a kijelentés. Ilyen módon a múlt söpredékéhez tartozik az édesapja is, aki ortodox kommunista volt, a múlt söpredékéhez tartozik az öccse is, a kis Gyozo, aki ott tanult Dunaújvárosban, én helyeztem az iskolába. Azért beszélek így róluk, mert ismerem és tisztelem oket a mai napig is, foleg a miniszterelnök édesanyját. Nem vagyok haraggal irántuk. Szóval az egész város, az egész Dunaferr félelemben élt. Higgye el, nem volt gyáva ember a Dzsoni. Tole származik az a mondás is, hogy az ország elso embere egy törpe Néró, a második meg egy bohóc. Higgye el, voltak itt bátor hangok is, úgy hogy Dunaújvárosban nem félni kellett volna, hanem barikádot emelni. Ez a barikádemelés sajnos elmaradt. 
- A félelem miatt?
- Nézze, ma a Fidesz-kormánnyal szemben fellépni szó szerint életveszélyt jelent. Ez a csapat csak az ero nyelvén ért. A pénz ma nem ad biztonságot, csak a hatalom. A hatalom meg mindenhol jelen van, és akkor viszi el a zsákmányt, amikor akarja. Azt látom, ami a Dunaferrben zajlik, az az egész országban jelen van. 
Mikor egy Fidesz-vezeto ott tart, hogy kijelenti azt - igaz szuk körben - hogy a pártjáért gyilkolni is tudna, innentol kezdve nincs mirol beszélni. Ne értsen félre, én sem vagyok szent, de aki ilyen kijelentéseket tesz, az nem áll messze attól, hogy azt véghez is vigye. A jövo tényleg elkezdodött, csakhogy ez a jövo a pokol mélységes bugyrába vezet. A Fidesz hallgatólagos segítoje és támogatója ez a, ki merem mondani, fasiszta Csurka, aki azt mondta három évvel ezelott egy gyulésen, hogy sok elhagyott cipo lesz még a Duna-parton. Ezután a mondata után ki is fordultam a terembol. Ezt valószínuleg be is fogják váltani. Márpedig akkor itt újra gettó lesz. 
- Tulajdonképpen most hogy áll az ön cége?
- Cégünk még így is nyereséges, likviditása rendben van, de ha a maradék állami szerzodéseinket is megszüntetik, a teljes piacunk odavész. Akkor be kell zárni a bányáinkat, munka nélkül marad háromszáz emberünk, akiknek végkielégítést kell adnom. Ezt meg fogjuk tudni tenni, mert van pénzünk. Az elmúlt években minden hasznunkat visszaforgattuk a bányába, így az értékét felturbósítottuk. Tisztességgel el tudunk számolni a munkásainkkal. De uram, nekem van négy gyermekem is, ráadásul ketto kiskorú.
- Mit fog tenni?
- Hogy mit kell tennem április végén, ha maradnak? Maga szerint mit tehetek? 
- Nem tudom, azért kérdezem.
- Csak egy dolgot. Ha április 22-én reggel hatkor nem vár a rendorség, hogy letartóztasson, akkor csak egyetlen út marad számomra, hogy elhagyjam az országot. Elmegyek máshová, ahol befogadnak kétkezi munkásnak, vagy bárkinek. Itt már nem tudok élni. Azért, hogy folytassák ellenem hetente a büntetoeljárásokat, hogy attól féljek, mikor tartóztatnak le, mikor jönnek megint házkutatást tartani? Amikor jön a rendor, és azt mondja szégyenkezve: „Ne haragudjon Zarándok úr, de megint kiküldtek minket.” A munkásaimnak ma is egy forintért adom az ebédet, a tejet meg ingyen. Soha nem dolgoztattam senkit minimálbéren. Idos nyugdíjasaim mind hatvan és kilencvenezer forint közötti nyugdíjat kapnak. Hatalmas adót fizetek az államnak, egyetlen egy forintot sem csaltam el tolük. Ezt ok is tudják, hiszen az APEH már nem is jár ki hozzánk, mivel nem talált fogást rajtunk. És a Fidesz négy év óta - mióta a Gyozo fia a miniszterelnök - folyamatosan küldi rám a rendorséget. Legalábbis a jelekbol csak erre tudok következtetni. Maga tudna így élni?
Nézze, ha a szocik nyernek, amire most látok esélyt, abban a pillanatban a fideszesek itt kilincselnek az ajtóm elott, annak ellenére, hogy én nem vagyok szoci. Múlt pénteken két fideszes ült itt az asztalomnál, akiknek a nevét nem akarom megmondani, akik megundorodva attól, amit csinálniuk kell, elkezdtek a szocik felé közeledni. Úgy látom, sokan azt hiszik, hogy az út a szocikhoz rajtam keresztül vezet. Pedig én rajtam keresztül aztán sehova nem vezet az út, legfeljebb valamelyik bányába. Én csak annyit szeretnék, újra álljon vissza az egészséges verseny, ne kelljen kijelölni, hogy te most építhetsz autópályát, te nem építhetsz. Te magyar vagy, te még magyarabb, te meg a legmagyarabb. Így megosztani az embereket és rasszokat kialakítani, ez a diktatúra legkomolyabb elojele. Egyébként is elég rövid az életünk ahhoz, hogy ilyen marhaságokkal foglalkozzunk. Mármint azt értem marhaság alatt, hogy egymás ellen gyulölködjünk.
- Az imént említett házkutatásokról mondana többet?
- Van egy másfél éves gyermekem. Amikor a házkutatás volt, amirol most beszélek, o egyéves volt. Elozo nap késo éjjel értem haza, és reggel úgy döntöttem, ráérek tízre is bemenni. Az ember örül a gyerekének, fogom a kicsit a kezemben és beszélgetünk, gagyogunk egymásnak. Csengetnek. Vérteskozmán lakunk az erdo közepén, egy védett faluban, egy gyönyöru parasztházban. Pizsamában, gyerekkel a kézben megyek az ajtóhoz, és látom a rendoreimet, akik már házkutatást csináltak a cégemnél is és édesapámnál is. Mondom nekik viccesen, még csak háromnegyed hét, és tudomásom szerint maguk hétkor kezdenek. Tudjuk, Zarándok úr, csak bejelentkeztünk, hogy itt vagyunk. Mondom, jöjjenek be nyugodtan. És akkor bejöttek, leültek. Kávét, üdítot? Jaj, nem szabad elfogadnunk. Mondom nekik, ne vicceljenek már, a tojásrántottámat is megosztom magukkal, korán kelhettek, ha hétre ideértek hozzám az erdobe. Hát, az ételt nem fogadták el. Kérek-e tanút, kérdezik, mert a szomszédot szívesen áthívják. Mondom, ne vicceljenek már, hogy a szomszéd is tudja rólam, hogy házkutatás folyik? Egyébként nem akarnak ok házkutatást tartani - mondják -, de úgy tetszik nekik ez a parasztház, megnézhetik? És akkor legalább elmondhatják, hogy megtörtént a házkutatás. Megnézték a gyerekek szobáit, a mi szobánkat, a fürdoszobát, konyhát. Tényleg nem nyúltak semmihez. Ennyi volt az aznapi történet. 
- Ezek után megy vagy marad?
- Nézze, a szüleim katolikusnak neveltek, én is annak nevelem a gyerekeimet, mégis azt látom, hogy azoknak a vállalkozóknak, akik a Fidesznek ellene mertek mondani, el kell innen menniük. Persze, azoknak is, akiknek más a vallási felfogásuk, a világnézetük, mint az övék. Tegnap készítettek fel a jogász barátaim az állampolgárságomról való lemondásra, de ez a végso forgatókönyv. Mert azért bízom abban, hogy a nyugdíjasoknak sem lehet még egyszer beadni, hogy a nyolc százalék több, mint a tizennyolc, és abban is, hogy felnott ez a társadalom, és az elmúlt négy évbol levonja a tanulságot és lerúgja magáról ezt a szennyet, ami most rajta van. Tudja mit, Tihanyi úr, ha ez valóban így lesz, májusban meghívom magát Vérteskozmára egy bográcsgulyásra.

Ifjabb Orbán Gyozo válaszol Zarándok János állításaira: