Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Bárány László folytatja

A Bakony és a Balaton-felvidék zsidóságának deportálásáról készített dokumentumfilmje Nemeskürty István történésznek és Glatz Ferencnek, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének ajánlásával tankönyvi besorolást nyert. A Soá napja című alkotás készítőjét, Bárány Lászlót a közelmúltban a Veszprém megyei önkormányzat Pro Comitate kitüntetésben részesítette. A harminchárom éves operatőr-rendező már készíti a holokausztról szóló sorozatának folytatását.

A veszprémi születésű Bárány László több önálló alkotást készített már. Ezek közül a legfontosabb számára az a dokumentumfilm, amit két év alatt forgatott le. A Soá napja című hetvenperces film a Bakony és a Balaton-felvidék zsidóságának deportálásáról szól. Az alkotást az Oktatási Minisztérium tankönyvi besorolással minősítette, és minden Veszprém megyei oktatási intézmény megkapta korlátlan felhasználásra.
Amikor azt kérdeztem a fiatal, palóc származású operatőrtől, hogy miért volt fontos számára ennek a dokumentumfilmnek az elkészítése, Bárány László azt felelte: bibliaforgató emberként Izrael sorsának alakulása kezdte el érdekelni. Bár ötször forgatott különböző témájú filmeket az Ígéret földjén, mégis úgy érezte: a holokauszt kellő ismerete nélkül nem lehet megérteni e nép, e nemzet sorsát, az ország történetét.
Bárány László rövidesen Magyarország több megyéjében is forgat majd filmet a holokausztról. A túlélőkkel készült interjúkat tervei szerint február végéig mindenütt felveszik. A teljes sorozat - amely az ország minden térségére levetítve bemutatja a zsidók elhurcolását - valószínűleg jövő nyáron készül el. A készítő szerint a filmek helytörténeti források is lehetnek. Segítségükkel nyomon követhető egy történelmi korszak, és az sem kizárt, hogy egyes esetekben más megvilágításba kerülhetnek akkori politikusok.