Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Ördögi tűzeset

Felgyújtotta magát és mozgáskorlátozott házastársát egy diósjenői asszony. Miután az udvaron ruhákból máglyát rakott, a tűzbe tolta tolókocsiban ülő férjét, majd ő is a lángok közé állt. A rendőrség elképzelése szerint a láthatóan labilis személyiségű asszony nem bírta feldolgozni, hogy évek óta éjjel dolgozott, nappal pedig sérült férjét kellett gondoznia.


Helikopterrel szállították kórházba a szerencsétlenül járt férfit Fotó: MTI

Kaszás Ottó, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője lapunknak elmondta: a negyvenkilenc éves asszony már több napja furcsán viselkedett, tűzben való megtisztulásról beszélt szomszédainak, álmában pedig - állítólag - felszólítást is kapott tettére. Ezt követően egyik délelőtt ruhákat hordott össze házuk udvarán, majd miután meggyújtotta azokat, férjét a lángok közé tolta, majd maga is a máglyára állt. A házaspár életét egy járókelő mentette meg, aki felfigyelt a mozgássérült férfi jajgatására, majd berontott a magas kerítéssel körülvett portára, és kimentette őket a lángokból. Érdekes, hogy mindketten súlyos, életveszélyes égési sérüléseket szenvedtek, az asszony azonban egyáltalán nem kiabált, és a mentők megérkezésekor is csak azt hajtogatta, hogy az „Atya” parancsára cselekedett. A takarítónőként dolgozó asszony évek óta éjjeli műszakot vállalt a váci kórházban, hogy nappal ápolhassa agyvérzés miatt lebénult és beszédhibássá vált férjét. 
Kaszás Ottó kérte, hogy az ügy mögött ne tételezzünk fel vallási fanatizmust. „Bár a szakértői vélemény még nem készült el, a hölgy szemmel láthatóan labilis személyiségű volt. Valószínűleg nem bírta feldolgozni azt a terhelést, amit a férje ápolása és eltartása jelentett” - mondta a rendőrségi szóvivő. Az ügyet jelenleg államigazgatási eljárás keretében vizsgálják, de amennyiben kiderül, hogy a férfi akarata ellenére került a lángok közé, a rendőrség bűncselekmény miatt nyomozást indít.