Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Történelmi csúcson az OTP

Csökkenéssel zárták a hetet a világ vezető tőzsdéi. Amerikában a hét hírének a Kmart kiskereskedelmi cég csődje bizonyult, s a korábban csődöt jelentő Enron körüli botrány is tovagyűrűzni látszik. Kedvezőtlen kilátásokat tett közzé az Intel és az Infineon is, ami nem tett jót a technológiai szektornak. Nyugat-Európában alig mozdultak el az indexek, az irány azonban mindenhol negatív volt. 

Tovább emelkedtek viszont az árfolyamok Kelet-Európa tőzsdéin, Moszkvában 4,5 százalékkal ugrott magasabbra az index. Folytatta menetelését a BUX is, kedden napközben áttörte a 8000 pontot is, de a nap végére visszacsúszott valamelyest, így 4,4 százalékos erősödés után 7970 ponton zárta a hetet. A Magyar Nemzeti Bank hétfői ülésén 50 bázisponttal 9 százalékra csökkentette irányadó kamatlábát.
A hét nyertese a Richter lett 14 százalékos emelkedésével, megelőzve a közel nyolc százalékkal dráguló OTP-t, amelynek hétfői 19 095 forintos záróára és a keddi kereskedés során elért 19 650 forintos maximumára egyaránt történelmi rekordnak számít. Mindkét papír árát az erőteljes külföldi kereslet emelte magasba. Tartani tudta 1000 forint feletti árát a Matáv is, amely a héten bejelentette, hogy csökkentette részesedését az Első Pesti Telefontársaságban. A részvények többségének ára pozitív irányba mozdult el a héten a gyengélkedő Mol és a technológiai szektorba sorolt papírok kivételével, amelyek mérsékelt eséssel zárták a hetet. A Mol árának további alakulását befolyásolhatja a PKN Orlen lengyel olajipari vállalat privatizációjáról születő döntés, amelyet várhatóan a hét második felében hoznak nyilvánosságra.