Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Kontroll, kintről-bentről

„Szokatlan, sőt példátlan” - jellemezte Wisinger István, a Magyar Újságíró Szövetség (MÚOSZ) elnöke a magukat Kontroll Csoportnak nevező ifjú „médiaszakemberek” tevékenységét. Tavaly a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) sajtófigyelői listát állítottak össze Orbán Viktor miniszterelnök számára azokról a magyar közéleti személyiségekről, akik „rossz hírét keltették hazájuknak” külföldi lapok hasábjain. A „fiatal főiskolá-sokból és egyetemistákból” álló Kontroll Csoport a MeH munkájának mintegy folytatásaként ezúttal a külföldi lapok hazánkban dolgozó tudósítóinak írásaiban fedezett fel „baloldali elfogultságot”. 

A csoport felmérési eredményeinek publikálására a kormány támogatását élvező Magyar Nemzet című napilap, a csoport szóvivőjének megszólaltatására pedig a Magyar Rádió szélsőjobboldali Vasárnapi Újság című műsora vállalkozott. Wisinger lapunknak úgy nyilatkozott: „Elképesztő, hogy a kormány nem határolja el magát a csoport tevékenységétől.” A külföldi tudósítók érdekképviseleti szervezete, a Magyarországi Nemzetközi Sajtóegyesület (HIPA) levélben fordult Martonyi János külügyminiszterhez „mint a magyar kormány rangidős, elismert tagjához és a munkánkhoz törvényes keretet adó tárca vezetőjéhez”. Levelükre azonban csupán a szóvivőtől érkezett hárító válasz, miszerint „a tárcának nincs hatásköre arra, hogy a szabad véleménynyilvánításba beavatkozzon”.
A Kontroll Csoport tagjai ismeretlenek, felmérési módszereik, számszerű eredményeik pedig hozzáférhetetlenek - többekben felmerült, hogy a csoport valójában az ismert, fideszes Lovas István újságírót rejti, mások a választási manipulációk újabb trükkjét vélik felfedezni az iskolás szinten megírt „elemzések” hátterében. Ez utóbbit az is alátámasztani látszik, hogy míg az ORTT a független (ismert, nevesített) szakembereinek felmérési eredményeivel ellentétes műsorpolitikát folytat, addig a Kontroll Csoport-aláírással ellátott „iskolai dolgozat” az ismeretlenségből egyenesen egy országos napilap főoldalaira kerül, leleplező erőt tulajdonítanak neki, és hivatkozási alapul szolgál a jobboldal számára. Mindent megtesz, hogy igazolja a média balliberális voltának alaptételét - a színvonal és a hitelesség ehhez képest érezhetően másodlagos kérdés.
A Horváth Rékaként bemutatkozó szóvivő elmondása szerint a húsz fiatal többsége a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója, és egyik tanáruk „véletlenül” a fent említett Lovas István. „Mindannyian felelősséget érzünk aziránt, hogy a magyar médiában a korrekt és hiteles tájékoztatás elvei érvényesüljenek” - a csoportot a Vasárnapi Újság műsorvezetője „a közvélemény-kutatás üde színfoltjaként” mutatta be. 


„A magyar kormány hatalma elvesztésétől fél”

A Magyarországon dolgozó külföldi tudósítók nemcsak Martonyi János külügyminiszternek írtak az „áltudományos elemzéssel” kapcsolatban, hanem az általuk képviselt média számára is megfogalmazták helyzetértékelésüket. Különösen nehezményezték, hogy a listán név szerint, munkaadójukkal együtt tüntették fel a tizenhárom külföldi tudósítót, sőt Lovas - természetesen - a Magyar Nemzetben publikált egész oldalas írásában „klinikai paranoiásnak” minősíti az elemzés harmadik helyén álló holland újságírót. A ZDF riportere viszont a Magyar Nemzet „polgári lap” jelzőjét így magyarázta: „szigorúan a kormány mellett és annak bírálóival szemben álló újság”, az eseményt pedig a német csatorna nézői számára a következő szavakkal jellemezte: „A magyar kormány hatalma elvesztésétől fél.”
A Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítója Magyarországról szólva azt nyilatkozta: „A hadjárat kedvez a nacionalizmusnak és az EU-val szembeni ellenérzéseknek”, és figyelmeztetett a „bunkermentalitás” kialakulására.
A Die Presse egyik neves újságírója a magyarországi tudósító cikkének kommentárjában így írt: „Na jó, ha valaki Silvio Berlusconi olasz kormányfőt bírálja, az kommunista, aki Jörg Haider karintiai elöljárót kritizálja, az baloldali és talán még áruló is, s aki Orbán Viktort nem találja elég remeknek, az alighanem mindez együttesen, és feketelistára kell tenni.” A Der Spiegel német hírmagazin és a lengyel liberális lap, a Gazeta Wyborcza is ugyancsak terjedelmes cikkekben számolt be a kutatásról, és mindkettő a kormánykörökhöz kötötte az elemzéseket. Budapesti újságírói és diplomatakörökben azt feltételezik, hogy Lovas volt a sugalmazója annak a „kontrollcsoportnak”, amelynek névtelen tagjai a külföldi tudósítók feketelistáját összeállították - írta a lengyel tudósító.