Vissza a tartalomjegyzékhez


Bolondos Nobel-díjak, 2001

Miközben Stockholmban illusztris vendégek gyülekeztek a Nobel-díjak átvételére és átadására, a Harvard Egyetemen immár tizenegyedik alkalommal osztották ki az úgynevezett Ig-Nobel-díjakat (az Ig az angol ignominy, azaz szégyen, csúfság szó rövidítése). E díjat olyan kutatásokkal lehet elnyerni, amelyeket nem lehet, vagy nem érdemes megismételni. Az idei év talán legnagyobb teljesítménye, hogy amerikai kutatóknak sikerült pontosan megfeleltetniük a fekete lyukakat a pokollal. 

Az orvostudományi díjat Peter Barss montreali kutató kapta a kókuszdió lehullása során bekövetkezett sérülések tanulmányozásáért. Pápua új-guineai kutatásai azt bizonyították, hogy a legsúlyosabb sérüléseket akkor szenvedhetjük el, ha kókuszpálmák alá fekszünk le aludni. 
David Schmidt amerikai kutató nyerte a fizikai díjat, a „miért hullámos a zuhanyzófülke függönye belülről” témában végzett úttörő munkásságáért. A biológiai díjat a szintén amerikai Buck Weimert kapta a légmentesen zárt alsónemű feltalálásáért, melyben cserélhető szénszűrő betét van a gázok megszűrésére. Joel Slemrod amerikai és Wojcziech Kopczuk kanadai tudós bizonyult méltónak a közgazdasági díjra. Munkájukban azt vizsgálták, hogy az ingatlanadó milyen hatással van az illető személy elhalálozásának időpontjára. A pszichológiai díjat szintén amerikai kutató érdemelte ki a beiskolázás előtt álló gyermekek eufóriaszintjének vizsgálatával. 
„Néha úgy érzem magam, mint Breki a Muppet Showban” - mondja Abrahams, a ceremóniamester, ahogy hozzákezd a díjátadás enyhén kaotikus szertartásának lebonyolításához. 
Némelyik Ig-laureátusnak minden előzetes figyelmeztetés nélkül egy-egy minioperában kell bizonyítania énekesi talentumát. Diákcsoportok kórusban szavalnak, vagy egész széksorok ugranak fel, és hangos rivalgással elhagyják az ezerkétszáz nézőt befogadó, zsúfolásig megtöltött termet. 
Svédországból a díjazottak egy bőröndnyi pénzzel térnek haza, ám a Harvardon csak egy műanyag zacskót kapnak, benne mindenféle semmiséggel: régi címkék, filteres tea, sárga műanyag kacsa, cigarettacsikkek vagy egy tekercs ragasztószalag. A díjazottaknak a szállást és az útiköltséget is a saját zsebükből kell fizetniük. Meglepő, de majdnem mindegyik kitüntetett eljön a díjátadásra. „Nincs abban semmi rossz, hogy a tudósok kölcsönösen kinevetik egymást” - véli az angol Len Fisher, az 1999. évi Ig-Nobel-díj nyertese, az ideális mártogatási tulajdonságú teakekszet leíró L=?Dt/4c2 formula megalkotója. (Origo)