Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Bomba volt a puttonyban

Két ember megsérült, amikor az oroszországi Vlagyivosztokban egy Télapónak álcázott férfi, illetve Hópelyhecskének öltözött nő bombamerényletet követett el a helyi olajvállalkozás irodája ellen. A tettesek azzal keresték fel a céget, hogy karácsonyi ajándékot akarnak átadni a munkatársaknak az ortodox keresztény ünnep előtt. A Télapó csomagjában talált asztali lámpa a bekapcsolás után felrobbant. A cég igazgatója súlyosan, munkatársa könnyebben megsérült. A rendőrök nagy erőkkel keresik a tetteseket Oroszországban. (InfoStart)


Buta a német ifjúság?

Híres filozófusaikra és költőikre büszke németek sokáig meg voltak arról győződve, hogy oktatásuk színvonala a világelsők közé tartozik. Ezt az önelégültséget megrengetni látszik az a nemzetközi felmérés, amelyet az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) végzett 32 ország diákjai között, és ahol a német diákok csupán a 25. helyen végeztek. A Nietzsche és Goethe műveivel méltán büszkélkedő költők és filozófusok országa értetlenül nézi, hogy a jelenkor diákjai a Nemzetközi Diák Szintfelmérő Tesztprogram legalsó harmadában foglalnak helyet, messze lemaradva a csúcsteljesítményt nyújtó Finnországtól, illetve Olaszországtól, az Egyesült Államoktól és Spanyolországtól, amelyeket ezidáig lenéztek, és oktatási rendszerüket alsóbbrendűnek tartották. A tinédzserek matematikai, természettudományos és szövegértési alapismereteit 2000 nyarán vizsgálták, melyek eredményét a múlt hónapban tették közzé. A kirívóan gyenge teljesítményen megdöbbenve most a német politikusok és oktatási szakemberek átfogó iskolareformot sürgetnek. (Reuters)


Anti-Harry Potter-vonal

Osztrákok, akiknek már a hócipőjük is tele van a varázslófiú, Harry Potter kalandjaival, elindítottak egy telefonos szolgáltatást, hogy azok, akik ki nem állhatják a „pápaszemes árvát”, kellőképpen kiönthessék mérgüket. Az „Anti-Harry Potter Hotline” lehetőséget biztosít arra, hogy a telefonálók kifejezzék ellenszenvüket az ügyeletes sztár iránt, akinek a képe már a habfürdőktől kezdve a számítógépes játékokig mindenhol ott van. „ Könnyítsen a lelkén és mondja el nekünk, mennyire utálja Harry Pottert!”- hangzik az üzenetrögzítőn. Alois Gmeiner, a forródrót alapítója elmondta, hogy az agresszív reklámhadjárat az, ami az idegeire megy. Azt tervezi, hogy az összegyűjtött üzeneteket nyomtatásban is kiadja, és nem is kívánja leplezni, hogy a könyv célja a varázslóhős népszerűségének aláásása. (Reuters)