Vissza a tartalomjegyzékhez


Betegít a fitneszújság

A Brigham Young Egyetem kutatói szerint magasabb a valószínűsége evészavarok és egészségtelen diétázási szokások kialakulásának olyan középiskolás lányoknál, akik gyakran olvasnak női képes magazinokat. 

A divat- és fitneszmagazinokat már eddig is sokszor vádolták azzal, hogy képeikkel torz testképet és elvárásokat alakítanak ki olvasóikban. A kutatók most arra voltak kíváncsiak, hogy az egészség- és életmódmagazinok, amelyek általában azt állítják magukról, hogy az egészséges életre nevelnek, szintén hozzájárulnak-e a testképzavarok kialakulásához. 
A kutatás két Utah állambeli középiskola 498 lánytanulójára terjedt ki. Saját bevallása alapján 180 megkérdezett használt fogyasztó-, étvágycsökkentő- vagy hashajtó tablettát, vagy pedig önhánytatással küzdött az elhízás ellen. A kutatók szignifikáns összefüggést találtak a kóros evési szokások és a fitneszmagazinok olvasása között. A magukat meghánytató lányok közül kettő kivételével mindegyik rendszeresen olvasott ilyen lapokat, ahogy a fogyasztótablettákat használók 73 százaléka és a hashajtót használók 60 százaléka is. A többieknek viszont csak mintegy 40 százaléka olvasott szépségtanácsadással foglalkozó sajtóterméket. 
A kutatók szerint nem állítható ugyan, hogy a magazinok okozzák az evészavarokat, de az nagyon valószínű, hogy az erre hajlamos lányokban fenntartják vagy felerősítik az evészavarhoz vezető testképzavart. (New York Times)