Vissza a tartalomjegyzékhez


Búcsúzik Yves Saint Laurent

Mintha legalábbis temetnék, úgy beszéltek a visszavonuló francia divatkirályról, Yves Saint Laurent-ról (YSL) a heti világsajtóban. A hatvanöt esztendős YSL ugyanis hétfőn jelentette be, hogy végleg viszszavonul a divatszakmából. Utolsó kollekcióját január 22-én mutatja be azon a nagyszabású ünnepségen, amelyet a divatcég fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából rendeznek Párizsban. 


YSL egyik modellje társaságában 

A 20. századi divat lassan mítosszá váló figurájának döntése nem számít egyedülállónak: az elmúlt években generációjának más nagyjai, így Hubert de Givenchy, majd Kenzo is önkéntes búcsút mondott a csillogó kifutók világának. E lépések közös okát sokan abban látják, hogy ezek a nevek ma már fogalommá, márkavédjegyekké váltak, amelyek mögött kiterjedt vállalatbirodalmak állnak, ilyenformán e nevek alatt egyre inkább olyan termékek kerülnek forgalomba, amelyekhez a klasszikusnak számító híres tervezőknek nem sok közük van. Az idősebb és a fiatalabb tervezőnemzedékek ízlése, szemléletmódja sokszor oly mértékben eltér egymástól, hogy a nézetkülönbség az idősebb távozását eredményezi. Mint ahogyan ez történt a napokban YSL esetében is, akiről köztudott volt, hogy nehezen jött ki Tom Forddal, az YSL-vállalat konfekciórészlegét két éve felvásárló olasz Gucci cég ambíciózus amerikai styliste-jával. YSL amúgy is évek óta már csak az egyedi luxuskonfekcióban, „a maga örömére” dolgozott, illetve hírességeknek, például Catherine Deneuve-nek készített ruhakölteményeket. 
A nadrágkosztümjeiről és női szmokingjairól is híressé vált YSL negyvenöt évvel ezelőtt Christian Diornál kezdte pályafutását. Dior halála után egy ideig ő vitte tovább a cégvezető szerepét, majd 1962-ben alapította meg saját divatházát. Dior modernnek számító „new look”-ja után YSL nevéhez fűződik a „look beat” irányzat létrejötte: a mozgalmas hatvanas években az utcáról szerzi inspirációit, olyan „örökéletű találmányok” jelennek meg nála, mint a fekete bőrdzseki, a felhajtott gallér, a szűk szoknya. A formabontó, szakmai konvencióknak fittyet hányó tervező a színek és formák egész kavalkádját teremtette meg a kifutón: erősen vonzódott a művészetekhez, a zene, a tánc, a színház, a képzőművészet elemeit sajátosan ötvözte kollekciói bemutatásakor. Ő emelte be a folklórt, a népművészeti elemeket is a luxus világába. A mindkét nem iránt egyformán vonzódó, a nagy nyilvánosságot többnyire kerülő művész sokat tett a női egyenjogúság kivívása és a divat demokratizálódása érdekében, mondván: a jól öltözöttség ne csak a társadalmi elit privilégiuma legyen. Hogy ki veszi át a helyét az YSL Haute Couture vezető pozíciójában, ma még kérdéses. (M.M.R.)