Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály
Elkéstek a vadászgépek

Búcsúlevele szerint Oszama bin Laden és az Egyesült Államokat tavaly szeptember 11-én ért terrortámadás jelentették az inspirációt annak a floridai tinédzsernek, aki a tampai Bank of America felhőkarcolójába irányított egy Cessna 172R típusú kisrepülőgépet szombaton. Az esetet látva felmerült a kérdés, vajon Amerikában megtették-e a megfelelő óvintézkedéseket az újabb repülőgépes terrortámadások elhárítására.


A Charles J. Bishop által vezetett kisrepülőgép a becsapódás után. Érthetetlen indíték Fotó: Reuters

Az Egyesült Államokban szeptember 11-e óta a nap huszonnégy órájában országszerte száz vadászrepülőgép áll készenlétben arra, hogy a tavalyihoz hasonló terrortámadások ne ismétlődhessenek meg. A legtöbb kisrepülőgépet azonban csupán egy kerítés választja el a potenciális terroristáktól, és mint a jelenlegi eset is bizonyítja, nem olyan nehéz repülőgépet lopni, főként egy ártatlannak látszó tizenévesnek. A tizenöt éves pilóta volt az egyetlen, aki életét vesztette, amikor a repülőgép a negyvenkét emeletes épület huszonnyolcadik emeletébe csapódott. Az emeleten a Shumaker, Loop és Kendrick ügyvédi iroda található. Ketten tartózkodtak az irodában a becsapódáskor, de szerencsére egyikük sem sérült meg. Néhány órával az ütközés előtt viszont egy ügyvéd éppen annál az asztalnál ült, ahová a repülőgép becsa-pódott.
Rövid repülése alatt Charles J. Bishop egy ízben a MacDill Katonai Bázis légterébe is bemerészkedett, ahonnan az afganisztáni hadműveletet is irányítják. Sokan vészjóslónak tartják a tényt, hogy egy tizenöt éves fiatalember könynyedén berepült az Egyesült Államok egyik legfontosabb katonai bázisának légterébe. 
Két F-15-ös vadászrepülőgép már a becsapódás után, későn érkezett a helyszínre. „Úgy vélem, itt egy erkölcsi kérdés is felvetődik, méghozzá az, hogy lett volna-e olyasvalaki, aki felszáll azért, hogy egy Cessnában repülő tizenöt éves gyereket lelőjön. Nem hiszem…” - véli a védelmi minisztérium egyik szóvivője, Ken McClellan repülős tiszt.
„Nem tapasztalom azt, hogy a biztonsági intézkedéseket nagymértékben megszigorították volna szeptember 11-e óta - állítja Robert Baron, repülésbiztonsági oktató. Az emberek nem is sejtik, hogy ebben a pillanatban az általános légi forgalom mennyire kiszolgáltatott. Még a nagyobb charterjáratokon utazóknak sem kell fémdetektoron átsétálniuk, az útipogygyászukat sem ellenőrzik.”
Bár a rendőrség szerint Bishop, aki a St. Petersburg-Clearwater Nemzetközi Repülőtér egyik repülőiskolájának tanulója volt, problémás és magányos tinédzser, a rokonok, tanárok és a repülőtéri oktatói szerint a fiú soha nem látszott depressziósnak, szombati akciója nem vezethető le korábbi viselkedéséből. Felmerült a kérdés, hogy a fiú által szedett gyógyszer nem játszott-e szerepet a fiatalember szombati viselkedésében. Az Accetane nevű gyógyszer egyes ellentmondásos jelentések alapján a depresszióra és öngyilkosságra való hajlamot erősíti.
Charles Bishop családja döbbenten és lesújtva áll a történtek előtt. Az öngyilkos fiatalember édesanyja és nagyanyja egy közösen kiadott nyilatkozatban kijelentette: „Semmilyen előzetes jel nem mutatott arra, hogy ez megtörténhet. Rendkívül hálásak vagyunk, hogy senki más nem sérült meg. Ő volt az én ragyogó csillagom… Életem világossága… Mindent megtettem volna érte” - tette hozzá az édesanya.
Derek Perryman, Bishop osztálytársa elmondta, hogy a tinédzser a tavaly szeptember 11-i terrortámadást követően írt egy fogalmazást, amely „nagyon is kifejezte azt, hogy milyen elkeseredett”.