Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Titkosított bűnök

A Vatikán a nyilvánosság elkerülésével hozott határozatot a pedofíliával vádolt papok ügyének kezelésére. Néhány hónapja megjelent rendeletében a Szentszék világszerte arra utasítja a katolikus egyház illetékeseit, hogy gyorsan és az ügy részleteit titokként kezelve intézkedjenek a gyermekek molesztálásával kapcsolatos esetekben. 


Püspökszentelés a vatikáni Szent Péter Bazilikában. Szigorúbb ellenőrzés várható Fotó: Reuters

Az ellentmondásosan értékelhető útmutatás célja, hogy a papok ellen felhozott vádak kivizsgálása diszkréten, minél kevesebb vihart kavarva történjen. A Vatikán Hittani Kongregációja által kiadott dokumentumot II. János Pál pápa is jóváhagyta, aki korábban többször is kifejezte együttérzését az egyházi személyek által molesztált áldozatokkal. A megfogalmazott irányelvek nyilvánvaló célja, hogy a Vatikán kontrollt gyakoroljon a hasonló esetek fölött. A dokumentum elsősorban az egyházkerületek és egyházi intézmények számára készült, és nem kívánja befolyásolni a világi hatóságok által vezetett vizsgálatok menetét. A latin nyelvű dokumentum néhány hónappal ezelőtti megjelenése a Szentszék hivatalos lapjában nem kapott nagy nyilvánosságot. 
A pedofíliával kapcsolatos esetek hosszú ideje komoly fejfájást okoznak a katolikus egyházvezetésnek, hiszen egyrészt komoly erkölcsi kárt okoznak, másrészt a kártérítési követelések anyagilag sem jelentéktelen terhet rónak az egyházra. A közelmúltban kiadott második dokumentum szerzője Joseph Ratzinger bíboros, aki a pápa megbízására kidolgozta a szükséges eljárásrendet. A dokumentum arra buzdítja a püspököket, hogy minden esetben, ha bűnténynek csak a gyanúja merül is fel, gyorsan cselekedjenek. A pedo-fíliával kapcsolatos eseteket a felhívás szigorúan a papi titoktartás körébe utalja. Az ügyekkel kizárólag papi személyek foglalkozhatnak, ők töltik be a bíró, a vádló és a védő szerepét is az egyházi törvénykezés folyamatában. A dokumentum arra is kitér, hogy a sértetteknek nagykorúvá válásuk után tíz éven belül panaszt kell tenniük ahhoz, hogy ügyükkel az egyház érdemben foglalkozzon. A levél nem szól arról, milyen büntetés várhat a pedofíliával vádolt egyházi személyre, de fennáll a szolgálatból való elmozdítás lehetősége. 
John J. Geoghan példája bizonyítja, mennyire szükség van a hasonló esetek megfelelő kezelésére az egyházon belül is: hosszú évekre visszanyúló esetét a közelmúltban dolgozta fel a Boston Globe című amerikai lap. A kilencvenes évek közepétől kezdve több mint százharminc személy lépett fel rémtörténetekbe illő vádakkal a volt pap ellen, aki három évtizeden keresztül gyakorlatilag büntetlenül, mintegy féltucat különböző egyházkerületben betöltött szolgálata során molesztálta őket. Áldozatai nagyobb részt általános iskolás korú gyerekek voltak, de a legfiatalabb mindössze négyéves volt. A számos feljelentés után tavaly nyáron bombaként robbant a hír, hogy Bernard F. Law bíboros 1984 óta tudott Geoghan „problémájáról”, ennek ellenére jóváhagyta a pap kinevezését egy újabb egyházkerületbe, miután orvosai gyógyultnak nyilvánították. Law még tiltakozó levelet is kapott egyik püspökétől, aki túlságosan kockázatosnak tartotta a pap újabb szolgálatba való kinevezését, ennek ellenére nem történt semmi. Azaz történt, Geoghan újabb áldozatokra talált a gondjaira bízott ifjúsági csoportok és ministránsfiúk között. Az évek során a papot több ízben kényszerítették betegszabadságra, pszichiátriai kezeléseken vett részt, illetve legalább egy alkalommal kórházban is kezelték. Mindezek ellenére gyakorlatilag folyamatosan zaklatta a környezetében megforduló fiúgyermekeket. Geoghan szívesen közeledett olyan családokhoz, ahol az anya nehezen boldogult számos gyermeke nevelésével, vagy eleve egyedül nevelte őket. 1974 és 1980 között Jamaica Plainben egy olyan család bizalmába sikerült kerülnie, ahol az anya nyolc gyermeket nevelt egyedül. Segítség ürügyén fagylaltozni vitte a hét fiút, esténként pedig lefektette őket, és együtt imádkozott velük - mindeközben pedig molesztálta őket. Geoghant végül 1998-ban fosztották meg papi szolgálatától, és egy papi nyugdíjasotthon vezetését bízták rá. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy szenvedélyét továbbra is gyerekeken elégítse ki. 
A volt pap ügyének első tárgyalása január 14-én lesz a middlesex-i bíróságon. Védőügyvédje nyilatkozata szerint a 66 éves Geoghan nem kívánja a nyilvánosság előtt kommentálni az ellene felhozott vádakat. Az egyház valószínűleg azzal fog védekezni, hogy Geoghant orvosai gyógyultnak nyilvánították, ami igaz is, csakhogy egyik kinevezése például egy hónappal megelőzte az orvosi vélemény megszületését, és az évek során számos figyelmeztető levél bizonyult nagyon is előrelátónak az ügyben - amelyekről Geoghan felettesei elmulasztottak tudomást venni.