Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Rt.-vé alakul át a Budapesti Értéktőzsde

Emelkedéssel zárták az új év első teljes kereskedési hetét az amerikai indexek, amit elsősorban a technológiai szektor részvényeinek köszönhettek. Európában viszszafogottabb volt az emelkedés, Párizsban még csökkent is az index, a hét vesztese viszont a spanyol tőzsde volt néhány vállalat jelentős argentin kinnlevőségeinek köszönhetően. Emelkedéssel nyitott a BUX is, bár a forgalom igen viszszafogott maradt. Az MNB újabb huszonöt bázispontos kamatcsökkentésére nem reagált a részvénypiac, az index 2,7 százalékos emelkedés után 7326 ponton zárt.

Áprilistól részvénytársasággá alakul a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). Simor András, a BÉT elnöke szerint a kedvező gazdasági folyamatok nem tudják kellőképpen kompenzálni a kedvezőtlen megtakarítási szerkezetet. Itt elsősorban a húsz százalékos nyereségadóra és a magánnyugdíj-pénztárakat érintő kormányzati döntésekre utalt. A jövőt illetően nem túlságosan optimista az elnök, további forgalomcsökkenésre számít.
A héten egyébként a legjobban teljesítő részvények a technológiai és az áramszolgáltató szektorokból kerültek ki, 12 500 forint közelébe ugrott az Édász árfolyama, a Graphisoft közel hét, az Antenna Hungária majdnem hat százalékkal drágult. 
Szépen teljesített a Rába papírja is 6,5 százalékos emelkedésével. Relatíve magas forgalom mellett tartósan 17 ezer forint felett kapaszkodott meg az OTP árfolyama, 17 105 forintos zárórára 3,7 százalékos emelkedést jelent. A leggyengébben a vegyipari szektor teljesített. A TVK közel 5, a Pannonplast 3, a Borsodchem két százalékkal lett olcsóbb.