Vissza a tartalomjegyzékhez

Györök Orsolya
Anglia fontos maradt

Már 75 százalékban csak eurót használnak az európai állampolgárok. Bár számos helyen fennakadások voltak és vannak a pénzváltó automatáknál, lassan normalizálódik a helyzet: bankoknál, nagyobb üzletekben már nem várják hosszú sorok a fizetőket. Piacokon és kisebb elárusító helyeken még akadozik az euróellátás, főleg az aprópénz hiánycikk. Az euróval szemben azonban masszív az előítélet a britek körében és az érdektelenség az USA-ban. 


Szócsata a vásárlásnál egy barcelonai piacon. Eurókalkuláció szükségeltetik Fotó: Reuters

A politikai lelkesítő beszédek a britek többségét még nem ragadták meg: több közvélemény-kutatási eredmény is napvilágot látott a héten, amelyek szerint a britek több mint fele, egyes konzervatív felmérések szerint inkább a lakosság 73 százaléka nem támogatja továbbra sem az euróövezethez történő csatlakozást. A Sunday Times olvasói körében végzett felmérés szerint a jövőbeni csatlakozással kapcsolatban a megkérdezettek harmada úgy nyilatkozott, amennyiben a gazdasági feltételek adottak lesznek, támogat egy jövőbeni csatlakozást; a nyilatkozóknak a negyede viszont soha nem szavazná meg a font eltörlését. Számos brit politikus, többek között Robin Cook volt külügyminiszter, arra figyelmezteti az euró ellenzőit, hogy Nagy-Britannia bizonyosan nem tudja megtartani vezető szerepét Európában, ha nem csatlakozik hamarosan a közös valutarendszerhez. A brit közvéleménnyel ellentétesen a svédek, akik eddig ugyancsak elutasították a csatlakozást, január elseje óta változtattak a véleményükön, és már sürgetik az újabb népszavazást a témában.
Az unióhoz csatlakozni kívánó jelölteknek viszont nem lesz lehetősége a választásra, akarnak-e a valutaunió tagjai lenni vagy sem. Günter Verheugen EU-bővítési biztos szerint a csatlakozási tárgyalások során egy jelölt sem tehet olyan kikötést, hogy nem akar a valutaunió része lenni, azaz nem tudja vagy nem akarja teljesíteni azokat a szigorú pénzügyi és gazdasági előírásokat, amelyekkel a közös pénz bevezetése jár. Az unió szakembereit is meglepetésként érte, hogy Montenegró és Koszovó hivatalos fizetőeszköznek ezentúl az eurót tekinti. Amiatt is ellenérzést váltott ki a döntés, hogy sem a mastrichti előírásokat nem teljesítették, sem az euró előállításával kapcsolatos költségekhez nem járultak hozzá. A két államban azzal indokolták az egyoldalú lépést, hogy eddig a márka volt gyakorlatilag az elfogadott fizetőeszköz, mivel azonban megszűnik, kénytelenek voltak átállni az euróra.
Az amerikai átlagembert nem különösebben hozta lázba az euró bevezetése. A legtöbb lap a szabadidőrovatban tanácsokat és útmutatást is ad azoknak, akik az euró-övezetbe látogatnak, de nem szentelnek nagyobb figyelmet és terjedelmet a témának, mint egy újonnan megnyílt gyógyfürdőnek. Az amerikai közvéleményt elsősorban az foglalkoztatja, riválisa lehet-e a dollárnak az euró, nagyobb figyelmet kap-e ezentúl a pénzügyi világban az Európai Központi Bank a FED-del szemben, miért nem léptek be a britek, hogyan tudják megőrizni szuverenitásukat az egyes országok saját valuta nélkül.