Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Kitört a pánik

Ez a történelem legnagyobb államcsődje - tört pálcát a CNN Argentína felett. A dél-amerikai állam gazdaságának válságát mi sem mutatja jobban, hogy tavaly 11 milliárd dollárra rúgott a költségvetési hiány. Argentínát a napokban hivatalosan is fizetésképtelenné nyilvánították, miután nem tudott eleget tenni az egyik olasz kötvény kifizetésének. Az országban káosz, a lakosságon felvásárlási láz lett úrrá, tömegek rettegnek a hiperinflációtól, az elbocsátásoktól. Eduardo Duhalde elnök új gazdasági csomagot vezetett be, de a pénzvilág nem fogadta kitörő örömmel. 


Utcakép Buenos Airesben. Sorban állás egy bank bejárata előtt Fotó: Reuters

Argentínában kitört a pánik: az emberek megrohamozzák az üzleteket, kenyértől a számítógépig minden létező árut igyekeznek megvásárolni, hogy értékekbe fektessék a készpénzüket, félve a hiperinflációtól. Nem alaptalan az aggodalmuk, hiszen a kenyér ára egy hét alatt közel 30 százalékkal emelkedett, de más áruk akár napi 15-20 százalékkal is drágulnak. A kormány úgy igyekszik elejét venni a felvásárlásoknak, hogy csak havi ezer dollárt enged felvenni a bankszámlákról.
Sokan elvesztették a munkahelyeiket annak ellenére, hogy a gazdasági csomag egyik intézkedése szerint fél évig nem lehet elbocsátani alkalmazottakat, ha valaki mégis megteszi, kétszeres kompenzációt kell fizetnie az utcára tett dolgozóknak...
Argentína gazdasága három éve recesszióban szenved, miközben a kedvező nemzetközi megítélésnek köszönhetően hatalmas összegeket vett fel a pénzpiacról, azért, hogy fenntarthassa a látszatjólétet. A hatalmon levő kormány megpróbálta elodázni a szükséges reformokat: az eredmény államcsőd. 
Ma nem tudnak mit kezdeni a 142 milliárd dolláros adóssággal. Az argentin kormány S. O. S. gazdasági csomagjában leértékelte a pezót, kettős árfolyamot vezetett be: az export és az import egy részét kitevő tranzakciók esetében különleges árfolyamot léptetett életbe, másrészt a gyógyszerekre és más alapvető cikkekre árstopot vezettek be. De ezenkívül minden más termék esetében a piacnak szolgáltatták ki az árak mozgását. Nem kellett sokáig várni, az árak megbokrosodtak, és a szakértők nem tartják kizártnak, hogy a pezó 30-40 százalékkal is leértékelődik. 
A válság nem csak a lakosságot fenyegeti, hanem a bankokat is, hiszen többen közülük a dollárhiteleiket pezóban kérik vissza az ügyfelektől, ha azok egyáltalán képesek lesznek törleszteni. 
Foghatják a fejüket a spanyol befektetők, mert a pezó devalvációja és az általános válság miatt a befektetések megtérülései kétségessé váltak. A spanyol tőzsde a pezó leértékelésének hírére három százalékot esett. 
Az újdonsült argentin kormány szemeit az IMF-re függeszti, tőle és más nemzetközi szervezetektől vár segítséget. Az IMF azonban egyáltalán nincsen megelégedve Duhalde elnök intézkedésével, kevésnek és egyben veszélyesnek tartja a kettős árrendszer bevezetését, és felhívja a figyelmet, hogy emiatt újra erőt vehet a korrupció és a feketegazdaság. Az IMF úgy tűnik, ezúttal nem töri kezét-lábát, hogy segítsen a bajba jutott államon. A kötélhúzás és az alkudozás minden bizonnyal a jövő héten is folytatódik.