Vissza a tartalomjegyzékhez

Földvári Katalin
Kiárult kisebbség

„Fideszes bóvli cigány”, „szocialista díszcigány” minősítéseket használt legutóbb Szajkó Béla, a romapárt elnöke. Amióta Farkas Flórián, a Lungo Drom szervezet elnöke választási szövetséget kötött a Fidesszel, megszaporodtak a különféle cigányszervezetek közötti feszültségek. A kérdés ezek után nem egyszerű: mi alapján lehet tudni, ki a hiteles cigány vezető, s ki képviseli igazából a roma érdekeket? 


Szajkó Béla pártelnök és Schmuck Andor. Parlamentbe készülnek Fotó: MTI

„A Farkas úr nem mer odaállni a cigányság elé, bizonyítsa be, melyik cigányság mellé tud odaállni!” - fakadt ki lapunknak Szajkó Béla, a Magyarországi Roma Összefogás Párt elnöke, magyarázatul, hogy miért nevezte „bóvli cigánynak” Farkast. A Lungo Dromhoz csatlakozó tizennégy szervezetről Szajkó véleménye az, hogy mivel van vagy kétszáz szervezete a cigányságnak, ehhez képest ez nem számottevő, ha igaz egyáltalán. Hozzátette: több Lungo szervezet állt át hozzájuk, a kilenc hónappal ezelőtt megalakult Magyarországi Roma Összefogás Párthoz „Borsodban, Baranyában, Somogy megyében, de ugyanez van Heves megyében, Nógrád megyében és Szolnokon, a saját megyéjében is” - sorolta a Heteknek a pártelnök.
„Én elítélem azokat a pártokat és azokat a cigány vezetőket, akik a romák beleegyezése nélkül kötnek kompromisszumot. A romák nem is tudják, hogy ki, mikor és mit dönt a fejük felett” - foglalta össze véleményét az üggyel kapcsolatban Krasznai József, aki jelenleg is Strassbourgban intézi a romák ügyeit. Krasznai megerősítette, hogy a Lungo Dromtól sokan eltávolodnak, ő azonban ezt nem a mostani szerződésnek tulajdonítja. „Még nem is volt megállapodás a Fidesszel, amikor elkezdődött ez a folyamat. Az elmúlt időszak már bebizonyította, hogy Farkas Flórián vezetése alatt az országos cigány önkormányzat semmilyen eredményt nem ért el. Farkas tudja, hogy az önkormányzati választásokon már nem fog nyerni, ezért most megcsinálja a helyét a parlamentben. Most megkötötték ezt a szerződést, ami mindenki számára előnytelen. Három embernek lesz helye a parlamentben, a többi el lesz felejtve” - állítja Krasznai. A roma polgárjogi aktivista mindazonáltal a Szajkó Béla által szervezett Összefogás Pártot sem tartja alternatívának, szerinte Szajkó csak azóta gondolja magáról, hogy politikus, amióta sok pénze van. „Ha ő megjelenik valahol, akkor nagy cigány művészeket visz le, eteti, itatja a romákat, és én azt mondom, jól teszik a romák, ha elfogadják, aztán majd a szavazóhelyiségben eldől, hogy kire szavaznak” - fejtette ki a Heteknek. 
Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője önmagában örvendetesnek tartja, ha egy kormány felvállalja a cigányság problémáinak megoldását, de ezt ő sem a Farkas Flórián által aláírt dokumentumtól reméli. Horváth egyébként eleve nem tartja szerencsésnek, hogy etnikai alapon szerveződjenek pártok. „Egy integrált társadalomban a nemzeti, etnikai hovatartozás magánügy. Fontos, hogy a magyar társadalom kérdései között tárgyalják a cigányság ügyét” - fogalmazott a Heteknek. Véleménye szerint abban, hogy Farkas Flórián lett a kiválasztott képviselő, leginkább a Fidesz gyakorlottsága mutatkozik meg. „Pontosan tudják, hogy őket ugyanúgy ki fogja szolgálni, ahogy tette az elmúlt tíz-tizenkét évben az előző kormányokkal Grószéktól fogva. Lesz néhány cigány képviselője a Fidesznek, és lesz egy integrációs hivatal, aminek lesz egy kiválasztott vezetője. Nem tudni viszont, hogy mi lesz a leszakadó társadalmi csoportokkal, mi lesz a legrosszabb helyzetű romákkal, akikre nem lehet azt mondani, hogy polgár” - vélte a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke. 
Krasznai József is elindul a választásokon. „Megkértek a mándoki romák, hogy független jelöltként képviseljem őket, és ha nem is jutok be, csak mondjuk sikerül felkerülni a listára a szavazócédulákkal, már megérte, mert valami megmozdult az emberek fejében, megpróbáltak másképp gondolkodni, mint amire kényszerítik őket.”
Horváth Aladár szerint viszont egy alapvetően jobb- és baloldalra redukálódott magyar politikai közéletben a cigányság azáltal választhatna, ha mindkét oldal felvállalna olyan alapelveket, amelyeket támogatni tudnak a romák is. Ő ezt az MSZP programjában találta meg. „Medgyessyék romakérdésekben is korrekt elképzeléseket fogalmaztak meg, ezért ha az MSZP úgy kívánja, hogy ezt a programot és gondolkozásmódot egy magamfajta ember képviselje, akkor vállalom” - vázolta fel a lehetőségeket Horváth Aladár, aki valószínűleg az MSZP színeiben indul a választásokon.