Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Tovább fertőz a Pannon Rádió

A kormánytöbbségű Országos Rádió és Televízió Testület „kegyéből” továbbra is működhet a szélsőjobboldali Pannon Rádió - annak ellenére, hogy mind műsora, mind tulajdonosi szerkezete alighanem sérti a fennálló törvényeket. 

A műsorról készített vizsgálat többek között megállapította, hogy az adás gyakran gyűlölködő, kirekesztő, antiszemita, a híradások egyoldalúak, és egyértelműen a MIÉP politikai érdekeit képviselik. Az előterjesztés - amely a maximális 2,3 millió forintos büntetés kirovását javasolja - több hónapja fekszik (el) az ORTT asztalán, ám - a hivatalos indoklás szerint idő hiányában - mindeddig nem került tárgyalásra. Ladvánszky György, a testület szocialista delegáltja lapunknak elmondta, hogy a Pannon Rádió műsorát vizsgáló előterjesztés - az ellenzéki indítványok ellenére - negyedik hete nem került vitára, mert mindig akadtak „fontosabb” ügyek. A napirendet egyébként a testület fideszes elnöke állapítja meg, ha ő nincs jelen, akkor szintén fideszes helyettese vagy végső soron a testület MIÉP-es tagja. 
A Pannon Rádióval kapcsolatos másik kifogás a tulajdonosi összeférhetetlenség. Mint arról korábban a Hetek is beszámolt, a hatályos médiatörvény értelmében elméletileg azonnal be kellene vonni a Pannon frekvenciaengedélyét, mert egyértelműen a MIÉP befolyása alatt áll, ez pedig ellenkezik a jogszabályokkal. A rádiót működtető Gidó Média Kft.-nek huszonhat százalékos tulajdonosa a Bocskai Szabadegyetem, melynek alapítója Csurka István, a MIÉP elnöke, továbbá a Gidó Média Kft. tagja, Bogdán Emil, a MIÉP parlamenti képviselője. A törvénytelen állapotot érintő kifogás azonban még az előzőnél is távolabb van az érdemi reagálásoktól, ugyanis lapzártánkig napirendre sem vették az ORTT-ben.