Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Tiltott kritika

A Kossuth adón megszüntették Bolgár György népszerű, „Beszéljük meg!” című műsorát, helyette a „Gondolkodjunk együtt!” jelentkezik. A döntést indokolva Perjés Klára, az adó főszerkesztője a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy Bolgár műsora „megsértette a Magyar Rádió közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzatát”, mert egy betelefonáló kritikájától nem határolódott el. 

Mint azt lapunk korábban már megírta (,  Hetek 2001. november 23.), Lovas István szélsőjobboldali újságíró a szentendrei ferences rendi gimnázium pincéjében megtartott Fidelitas-rendezvényen már kijelentette, hogy „a Magyar Rádióban tisztogatás lesz” régóta tervbe vették Bolgárék „kinyomását”. Most bekövetkezett.
A döntés ellen az SZDSZ, az MSZP, továbbá betelefonáló hallgatók tucatja tiltakozott. Az MSZP közleményben ítélte el a történteket: „A Magyar Rádió a kormánytól kapott kampányfeladatai végrehajtását kezdte meg azzal, hogy megszüntette a »Beszéljük meg!« című műsor hagyományos szerkezetét, és eltávolította a műsor vezetőjét. Mindez azt bizonyítja, hogy a közszolgálati rádiót kampányeszközzé süllyesztő politikai erők legjobban a hallgatói véleményektől félnek, hiszen a »Beszéljük meg!« nem Bolgár György, hanem a hallgatók műsora volt. A műsor elhallgattatása a már több hónapja kidolgozott politikai színjáték utolsó felvonása.” Történt ez annak ellenére, hogy az ORTT a műsort kiegyensúlyozottnak és politikai prekoncepciótól mentesnek találta, és egy vizsgálat eredményeképpen a műsorról pozitív szakértői véleményt fogalmazott meg. „A műsorszerkezet politikai célú átalakítása tovább folyik, és újabb elbocsátások is várhatók, hiszen például a vidéki stúdiók vezetői állásaira anélkül hirdettek meg pályázatokat, hogy a korábbi vezetők megbízása lejárt volna” - olvasható a Lendvai Ildikó alelnök által aláírt közleményben. 
Az SZDSZ szerint a kritika, még ha élesebb hangú is, a demokrácia elemi része, és nem politikai álláspont, a szó pártpolitikai értelmében. Így van ez az igazságszolgáltatás érdekképviseleti szervezeteiben, és így van a rádióhallgatók véleményével is.