Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Sportantiszemitizmus, Magyarország

Ha a következo labdarúgó bajnoki idény még a jelenlegi tulajdonosi felállásában lepné meg a Fotex érdekeltségu két csapatot, az MTK-t és az FTC-t, elképzelheto, hogy valamelyiküknek távoznia kell majd a profi ligából. Ez a felvetés kissé abszurd, de a mostani helyzetet jól kifejezi. A Fradi megvásárlásáért folyamatosan „tuz alatt tartott” Várszegi Gábor ugyan visszavonulót fújt - a Fotex Rt. a klubot üzemelteto kft.-ben birtokolt nyolcvanszázalékos szavazati jogát és ezzel a felügyeleti jogot átruházta a Fradira -, de ez nem biztos, hogy elég az „üdvösséghez”. Az ügyben ugyanis a Fradi-Fotex frigyre eddig ferde szemmel nézo Magyar Labdarúgó Liga lesz hivatott dönteni. Egyes vélemények szerint a Fradi körül tovább tart az antiszemita kampány.


Tüntetés az Ülloi úton a Ferencváros többségi tulajdonosa ellen. Ez semmibe nem kerül Fotó: Somorjai L.

Tavaly nyáron, a közéleti uborkaszezon kellos közepén robbant bombaként a hír: a Várszegi Gábor nevével fémjelzett Fotex Rt. 2,4 milliárd forintért többségi tulajdonrészt vásárolt a Ferencvárosi Torna Club labdarúgócsapatát muködteto kft.-ben. A Fradi ebben az idoszakban katasztrofális anyagi helyzetben volt. A játékosok nem kaptak idoben fizetést, a hitelezok az ajtón dörömböltek, és reális esély volt rá, hogy néhány héten belül teljes lesz az összeomlás: le kell húzni a rolót. Mint utóbb kiderült: a klub tartozása ekkor közel egymilliárd forintra rúgott. Várszegi Gábor így befektetésével gyakorlatilag a csodtol mentette meg a Zöld Sasokat. 

Kapott is érte hideget, meleget - bár érdekes módon nem a máskor szélsoséges megnyilvánulásra képes, most azonban megértonek bizonyuló zöld-fehér szurkolótábortól -, sokkal inkább egyes politikusoktól. A Magyar Igazság és Élet Pártjának szélsojobboldali megnyilvánulásától („nemzetellenes lépés”, „nemzeti jelkép FTC” kontra „mindenkor tehetos pesti zsidó polgársághoz kapcsolt MTK”, „üzleties szellemu, idegen gyökeru nagypolgár” stb.) sokáig meg sem próbált elhatárolódni. Dávid Ibolya igazságügy-miniszter késobb azzal intézte el a dolgot, hogy o nem ért a focihoz; Orbán Viktor pedig úgy nyilatkozott: meglepodött a Ferencváros eladásán, és váratlanul érte a vevo személye is. 


Ferencvárosi játékosok edzésen. Kapunk Fotók: MTI

Az MTK labdarúgócsapatát 1996-tól menedzselo - és nem mellékesen, a csapatból a hazai bajnokság legerosebb gárdáját kovácsoló - Várszegi Fradi-vásárlása egy jelentos szakmai kérdést is felvetett. Nevezetesen: ugyanazon személy tulajdonában lehet-e több klub is? Magyarországon eddig még nem volt szükség ilyen jellegu szabályozásra, a Fotex-Fradi házasság után azonban a Magyar Labdarúgó Ligának (MLL) egybol fontossá vált a kérdés megválaszolása. Az UEFA és a FIFA szabályzata egyébként nem tiltja, hogy több klub ugyanabba az érdekeltségi körbe tartozzon. Azt ugyan kiköti, hogy ezek az egyesületek egyszerre nem indulhatnak ugyanabban a kupában, de a tulajdonlási viszonyok további szabályozását a nemzeti labdarúgó szövetségek hatáskörébe utalja. Muszbek Mihály az MLL igazgatója lapunknak elmondta: a témában február végén fog döntés születni, amelynek értelmében várhatóan a következo bajnoki idénytol kezdve egy meghatározó tulajdonos csak egy futballcsapatra gyakorolhat „többségi befolyást”. Az MLL ezt a tulajdonosok önbevallása és a társasági törvény alapján fogja vizsgálni. Kérdésünkre, hogy a tervezett szabályozás értelmében a Fotex Rt.-nek meg kell-e válni valamelyik csapatától, Muszbek Mihály nem adott konkrét választ, mint mondta, ennek vizsgálata a jövo feladata lesz.
Bár a határozatot visszamenoleg nyilvánvalóan nem lehet érvényre juttatni, sot cégjogilag az MTK és az FTC nincs is egy kézben, a Fotex az év végén mégis visszavonulót fújt. Az FTC Labdarúgó és Sport Kft. december harmincadikai rendkívüli taggyulésén a Fotex Rt. a szavazati jogok 80 százalékát, vagyis a tulajdonosi jogok gyakorlását átruházta az egyesületre, Várszegi pedig többször hangoztatta, hogy tervbe vette: túlad a Fradin. Információink szerint egy, a Fideszhez közel álló vállalkozói kör már tett vételi ajánlatot a Fotex-vezérnek. Az MLL igazgatója szerint egyébként a szavazati jog át nem ruházható, legfeljebb a tulajdonjoggal és a vagyonkezeloi joggal együtt. A Fradi jogászai ezt természetesen máshogy értelmezik. Muszbek azt is elmondta, hogy a jövobeni MLL-vizsgálatnak csak az egyik szempontja lesz a tulajdonosi jogok aránya. Vagyis a Fotex ezzel a manoverrel nem biztos, hogy megoldottnak tudhatja saját helyzetét. Annál is inkább, mivel mindenki tisztában van vele, az igazi irányítás továbbra is Várszegié.
Furulyás János, az FTC elnöke a Heteknek ennek ellenére a következoképpen érvelt a változások mellett: „Az eddig sokak által nyíltan vagy burkoltan kifogásolt tulajdonosi viszonyokat sikerült azzal rendezni, hogy a felügyeleti jog visszakerült hozzánk. A Fotex pénze természetesen nincs veszélyben, a nagyobb döntésekhez ugyanis Várszegi úr beleegyezésére van szükség a továbbiakban is.” Furulyás szerint egyébként a klub körüli viharok nem nottek volna ekkorára, ha más a befekteto, vagyis sokaknak leginkább Várszegi személyével van problémájuk.
Az MTK ügyvezeto igazgatója, Fülöp Ferenc az üggyel kapcsolatban lapunknak hangsúlyozta: „A jelenlegi szabályok szerint nincs összeférhetetlenség a Fradi és az MTK tulajdonlását illetoen. Amennyiben a jövoben az a helyzet állna elo, hogy a két csapat egyszerre indulhat majd az UEFA-kupában, vagy a Bajnokok Ligájában, Várszegi úr el fogja dönteni, mit tegyen.”


Szurkolók gyertyákkal demonstrálnak. Aszfaltbetyárok 

Érdekes, hogy az utóbbi idoben az eddig toleránsnak mutatkozó szurkolók is egyre hevesebben támadják Várszegit és a klub vezetoit. A héten háromnapos demonstrációt szerveztek a Fradi-székház elott, ahol egyben több mint ezer aláírást gyujtöttek. A résztvevok sikeresnek minosítették az akciót, és mint mondták, az MTK-val való összefonódás, illetve a tulajdonosi viszonyok szúrják leginkább a szemüket. Érdekes, hogy a demonstráció önkéntes reklámozója a MIÉP-közeli Pannon Rádió volt.


Futballklubok a kormány vonzásában

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a jövoben - legfeljebb húsz százalék erejéig - üzletrészt vásárolhat a rendezett, átlátható gazdálkodású és üzleti szempontból reményt kelto labdarúgócsapatokban. Ezt Orbán Viktor jelentette be múlt héten, a Magyar Labdarúgó-szövetség téli edzotovábbképzésén tett váratlan látogatása alkalmával. A kormány a héten hozott döntésével erre fel is hatalmazta az MFB-t. A kormányfo szerint a kabinet ugyanúgy segíti a magyar profi futballt, mint az útépítést vagy a könnyuipart. Borókai Gábor kormányszóvivo a döntés kapcsán Rothschild bárót idézte: „Akkor kell részvényeket vásárolni, amikor az utcán vér van és pestis.” Borókai hangsúlyozta, hogy az MFB nem konszolidálja a magyar labdarúgást, nem támogatja a magyar klubokat, ahol viszont üzletet lát, ott részesedéshez juthat.
Többek szerint Orbán Viktor bejelentése egyértelmuen kampánycélokat szolgál. Huszty András, az MFB korábbi vezérigazgatója a Magyar Hírlapnak nyilatkozva a hírre a következoképpen reagált: „Megáll a józan ész.” Szerinte a Borsodi Liga 12 csapata közül 1-2 klub lenne hitelképes a normál banki feltételek alapján, egy állami banknak pedig elsosorban a befektetés megtérülését kell szem elott tartania. 
Keller László szocialista képviselo tíz kérdést tartalmazó nyílt levelet intézett a miniszterelnökhöz. Ebben többek között arra kíváncsi, hogy milyen nemzetközi tapasztalatok indokolják az újabb állami beavatkozást, illetve: mikor tervezi a miniszterelnök egy egészségügyi intézmény meglátogatását, és a látogatása kapcsán milyen ígéretre számíthat az egészségügy.