Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Két másodperc alatt 170 km/órán

Egy Tokió közelében található vidámparkban megnyitották a világ leggyorsabb hullámvasútját, amely a hivatalosan bejegyzett Guinness-rekord szerint 171,98 km/órás sebességgel képes száguldozni az acélpályán. A Donopa el-nevezesű hullámvasút pályája mindössze 1189 méter hosszú, de a sűrített levegővel kilőtt szerelvények már 1,8 másodperc alatt elérik a végsebességet. A kocsik először felkapaszkodnak egy kilencven fokos emelkedőn, az 52 méter magas tető elérése után azonban az utasok már több mint 170 km/órás sebességgel száguldanak a föld irányába. Akinek a hihetetlen száguldozás közben még nézelődni is van ideje, az a Fuji hófödte csúcsában gyönyörködhet. A korábbi sebességrekorder hullámvasút, a Steel Dragon szintén Tokió közelében található, de ez csak 149 km/órás sebességre képes. (Ananova - Jövönéző)


Hárommillió jen ajándékba

Jól végződőtt az elmúlt esztendő egy japán férfi számára. Lehetséges, hogy meglehetősen nagy értékű, megkésett karácsonyi ajándékát nemsokára valóban magáénak tudhatja. Amikor ugyanis múlt szombaton kinyitotta postaládáját, befizetésre váró számlák helyett hárommillió jent talált benne, készpénzben. A megilletődött férfi, aki egyébként irodai alkalmazott, elmondta a rendőrségnek, hogy egy bankjegyekkel megtömött papírzacskót talált a postaládájában, amikor az újságért ment ki reggel. A férfi nem tudja, kitől kaphatta a pénzt. Amennyiben hat hónapig senki nem jelentkezik, a szerencsés férfi lesz a pénz gazdája. (Reuters)


Tepsikkel a szappanoperákért

Venezuela lakossága összefogott az elnök ellen, és a szappanoperák érdekében hangosan tiltakozik. Hugo Chávez venezuelai elnök ugyanis üzenetét úgy kívánja eljuttatni a lakossághoz, hogy a kedvelt szappanoperákat megszakítva szól a néphez, illetve népszerű rádióműsorok közben adják le beszédét. A gyakori megszakítások ellen minden beszédkor a szappanoperákat néző caracasi háziasszonyok tepsikkel zajonganak. A „szokás” országszerte elterjedt. A rádióműsorok megszakításakor pedig az autósok kezdenek el dudálni. Az 1998-ban elnökké választott Hugo Chávez népszerűsége alacsonyabb, mint valaha, országa általános sztrájkra készül. (Index)