Vissza a tartalomjegyzékhez


Nőiesség a negyvenes évek stílusában

Ezzel a címmel foglalhatjuk össze azt a jelenlegi téli női divattrendet, amellyel a tervezők azokat a hölgyeket szólítják meg, akik munkahelyükön, rendezvényeken elegáns, minden részletében igényes öltözékben szeretnének megjelenni.

Az új évszázad első éveiben a nőiesség, az elegancia a letűnt idők, stílusok újrafogalmazását, a nosztalgia modern anyagokkal történő ötvözését foglalja magába.
Az 1940-es évek amerikai divatja, valamint Marlene Dietrich és Greta Garbo fotókról és filmvászonról ismert stílusa adta az inspirációt az új formavilág kialakításához. Érdekessége az, hogy az alapjában nőies stílus megalkotásában a tervezők a klasszikus férfitrend számos elemét is beemelték. Természetesen a férfidivatra jellemző stílusjegyek (a kelme mintázata, az öltönyök szín- és formavilága) új esztétikai szerepet kapnak ebben a szokatlan interpretálásban.
Az új trend „örök” fekete-fehér kombinációja mellett megjelennek a vörösök, barnák, drappok különböző árnyalatai pasztellszínek finom árnyalataival megtörve. A látványos, rusztikus buklé és finom színekben pompázó halszálka minták, különböző kockamotívumok (tyúkláb, káró, Esterházy) által mintázott kelméket műszőrme és műbőr applikációkkal egészítik ki. E stílus főszereplőivé a dupla gombolású, széles gallérú, a negyvenes években divatos nagykabát (angolul trenchcoat) lágy gyapjúszövetből készült variációi, illetve a férfi zakót alapul vevő, erősen karcsúsított, rövid kosztümkabátok váltak.
A kabátokat kiegészítő, anyagban és színben is harmonizáló nadrágok és szoknyák számtalan lehetőséget nyújtanak az öltözködésben. Az egyenes szárú csőnadrágok, a lefelé enyhén bővülő trapézok vagy a szoknyát imitáló bermudák széles választékából mindenki talál számára megfelelőt. A hoszszú, lábfejet is takaró, néhol szélesen visszahajtott nadrágokat csak magas sarkú cipővel viseljük. A térd alá vagy bokáig érő darabokat pedig magas szárú cipővel vagy csizmával kombinálhatjuk, amelyek a hajtásokkal díszített egyenes vagy trapéz vonalú, térd alá érő szoknyák kiegészítőivé is válhatnak. 
A nőies hatást a lágy esésű, sálgallérral, fodrokkal díszített selyemblúzok, ingek fokozzák, de a jersey finomságú kötött garbókból, pulóverekből is válogathatunk. 
Az öltözékünk kialakítása közben ne feledkezzünk el a kiegészítőkről sem. Egy finom selyemsál vagy egy dekoratív rózsa a nyakunkban, színes, mintás harisnya és egy vékony bőröv teheti még stílusosabbá megjelenésünket. (Becski Leonóra)