Vissza a tartalomjegyzékhez


Etno-gospel Magyarországon

Végy hat kiváló zenészt. Hármójuk kezébe helyezz hagyományos népi hangszereket: hegedűt, csellót, furulyát; a másik háromnak pedig dobot, szintetizátort, szóló- és basszusgitárt adj. Az egészet csomómentesre keverd el, majd fűszerezd ihletett gospelszöveggel és kitűnő énekhanggal. Az eredmény: magával ragadó, szívhez szóló, magyaros örömzene az Új Forrás nevű együttes előadásában. A műfajról, a zenekarról és nemrégiben megjelent Négy szelek felől című lemezükről a csapat frontemberével, Pálhegyi Dáviddal beszélgettünk. 

- A lemezborítón egyből szembetűnik egy, a stílust meghatározó kifejezés: etno-gospel. Mit jelent ez? 
- Az elnevezés nem tudományos meghatározás, de valahogy meg kellett fogalmazni a stílusunkat, Magyarországon ugyanis nem létezik olyan zenei irányzat, amelybe belefértünk volna. A kifejezés népzenei elemekkel dúsított gospelt jelent.
- A zenekar tagjai „civilként” is népzenével foglalkoznak?
- Igazából csupán én vagyok az úgynevezett népzenész a csapatban. A korábbi években kis kamarazenekarként működtünk csellóval, furulyával, gitárral; a modern hangszerek - dobfelszerelés, szóló- és basszusgitár, szintetizátor - csak egy éve kerültek a zenekarba. 
- A közönség hogyan fogadta ezt a nálunk még ismeretlen műfajt?
- Talán mi lepődtünk meg a legjobban azon, hogy ebben a technokultúrában mennyire meg tud szólalni ez a fajta zenei stílus. A zene mellett azonban kiemelném a gospelben mindig hangsúlyos szerepet játszó szövegvilágot is. Ez a kettő együtt - úgy tapasztaljuk - korosztálytól függetlenül meg tudja érinteni a közönséget.
- A most megjelent lemezetek sorrendben a harmadik, de most a nevetek előtt szerepel az „Új” jelző. Miért?
- Az együttes tíz éve alakult, de néhány éve alapos megújuláson mentünk keresztül, nemcsak a stílusban, hanem magánéleti szinten is. Akkoriban három új zenészszel is gyarapodott a csapat, és ennek a megújulási folyamatnak a terméke az Új Forrás, illetve a mostani lemez. Úgy érzem, most sikerült először érthetően kifejezni magunkat. Túl azon, hogy jó a kazetta és értékes anyagot sikerült összehozni, van egy kis szikra benne, ami hat az emberekre. Ez arra inspirál bennünket, hogy még jobban folytassuk.
- Hogyan látod, van esélyetek arra, hogy meghonosítsátok nálunk ezt a műfajt?
- Ez jó kérdés, igazából nem tudom, de nagy várakozással vagyok a jövő felé. Nem is az érdekel, hogy hány lemezt tudunk csinálni, hanem az, hogy az emberek szívében lévő dolgokat tudjuk megfogalmazni. Ha ez sikerül, és tényleg szükség van erre a fajta zenére, akkor biztos, hogy nem alaptalan a várakozásunk. 
- Hol lehet majd benneteket élőben is hallani?
- Szeretnénk és igyekszünk egyetemi kluboktól kezdve vidéki városokig mindenhová elmenni, ahová meghívnak. Azt azonban tudni kell, hogy mindannyian reggeltől estig dolgozunk egyéb területeken. Bár a csapatból hárman zenetanárok is vagyunk, egyikünk sem a zenéből él, a stúdióba is mindig a melóból esünk be. Így persze nehezebb, de a jövőben mindenképpen szeretnénk több időt fektetni az együttesbe. 
(Az együttes Négy szelek felől című lemezét a zenei ínyencségekre specializálódott Fonó Records terjeszti, és a nagyobb könyvesboltokban és lemezboltokban kapható.)