Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
A dollár és az euró vetélkedése

Tizenhét nappal az euró színre lépése előtt komoly mozgások tapasztalhatók a pénzváltó helyiségekben. Ki megszabadulna a múlt pénznemeitől, ki üzletet lát az évszázad pénzügyi manőverében, megpróbál pénzt csinálni a váltásból. 

Az euró-dollár párharca csak ezután kezdődik el igazán, a szakemberek jelenleg az eurótól várnak többet.
Arra a kérdésre, hogy dollárt vagy eurót érdemes-e vásárolni, nehéz választ adni. A szakemberek most inkább az euróban bíznak, de ez a helyzet bármelyik pillanatban megváltozhat.
A dollár árfolyamára nincs különösebb hatása az euróbankjegyek és -érmék bevezetésének. Az európai közös valuta ugyanis számlapénzként csaknem három esztendeje létezik. Árfolyamát kismértékben ronthatja azonban az, hogy a hatalmas mennyiségű, 14,5 milliárd darab bankjegy és 56 milliárd darab pénzérme előállítása és forgalmazása komoly költségeket jelenthet, hogy a kivonásra kerülő bankjegyekről és érmékről ne is beszéljünk. A gazdaságra azonban az euró bevezetése semmifajta hatást nem gyakorolhat. Azok a vállalkozók, akik eddig német márkában, osztrák schillingben, francia frankban, olasz lírában vagy más kivonásra kerülő pénznemben kötöttek szerződéseket, most euróban fognak. (Ez képezi a teljes magyar külkereskedelmi forgalom hetven százalékát.) Azonban már eddig is jelentős számú euróügylet keletkezett abban az időszakban, amikor a nemzetközi valuta csak számlapénz formájában létezett.