Vissza a tartalomjegyzékhez


Biciklik és labdák a barlangban

Az afgánok szerda reggel nyolc órát jelölték meg a fegyverletételre. A határidő lejárt, de az al-Kaida harcosok továbbra sem adták meg magukat. A keddi tűzszünetet kieszközlő Mohamed Zaman Ghun Sarif kijelentette, hogy bin Laden emberei készek letenni a fegyvert és előjönni rejtekhelyeikről. Állítása szerint két al-Kaida szóvivő is azt mondta neki: „Nem akarunk harcolni. Megadjuk magunkat.”


Kabuli afgán téglavető. Jobb, mint az aknavető Fotó: Reuters

Bin Laden tartózkodási helyét továbbra sem ismerik. „Egészen a mai napig azt gondoltam, hogy bin Laden a környéken található” - jelentette ki Zaman kedden. Zaman nem az egyetlen afgán parancsnok, aki elbizonytalanodott abban, hogy bin Laden a barlangokban vagy a környék erdőiben bujkál. Sokan úgy vélik, hogy a szaúdi terroristavezér a hófödte hegyeken keresztül már Pakisztánba menekült.
Donald H. Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerint nem kell nagyszámú hadifogolyra számítani. „Akár Afganisztánban tartjuk a foglyokat, akár hajókra szállítjuk, vagy a saját szülőföldjükre küldjük vissza, vagy az Egyesült Államokba visszük őket, minden esetben a helyes dolgot szeretnénk cselekedni” - szögezte le az amerikai védelmi miniszter.
Több tucat al-Kaida harcos vesztette életét, amikor kedden tíz órakor egy több tonnás amerikai bomba csapódott az egyik barlangrendszer bejárataira. Az egyik amerikai bomba maradványán a következő felirat olvasható: „Az elvett álmokért cserébe… itt jönnek a rémálmok…”
Eközben újabb bizonyíték került elő, amely az Egyesült Államok szerint egyértelművé teszi azt, hogy a szeptember 11-ei terrortámadásban bin Laden közvetlenül felelősségre vonható. A Pentagon tulajdonába került 40 perces videofelvételen bin Laden az ikertornyokat ért károkat „a vártnál nagyobbnak” nevezte, és Allahot dicsőítette a támadás sikeréért.