Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Phone-etika

A ferences rend szerzetesei 150 év elteltével változtatni szeretnének hagyományos öltözetükön. Nem mintha megunták volna a nagy, fekete csuhát, csak zsebeket szeretnének rá. A konzervatívok fel vannak háborodva. A barátoknak úgy kell öltözniük, mint a szegény embereknek. A régi viseletnek azonban van egy nagy hiányossága: a ferencesek nem tudják hova tenni mobiltelefonjaikat. Francesco nem számolt a csúcstechnológiával. (Newsweek)


Túlméretezett mobiltelefon

Korántsem mindennapi módon végződött két malajziai illetőségű, telefonfülke-fosztogatásra vetemedett kalandor ámokfutása. A szóban forgó haramiák - nem tudván belenyugodni a pénzt tartalmazó fémtégely feltöretlenségébe, hirtelen ötlettől vezéreltetve sebtiben felpakolták a fülkét kocsijuk tetejére. Azonban a szemfüles Kotu-Baru-i rendőrök pont akkor érkeztek a helyszínre, amikor a tolvajok tagbaszakadt erőlködés közepette az égbe emelték a jobb napokat is látott kommunikációs létesítményt. A szokatlan „mobiltelefonálás” résztvevői ugyan kereket oldottak, de a fülke a benne csörgedező mintegy 600 ringittel, azaz körülbelül negyvenötezer forinttal mégis a helyén maradt. (Straits Times - Hetek)


Karácsonyi bliccelések

Az irodai dolgozók többsége munkaidejében intézi karácsonyi bevásárlását, hívja fel figyelmünket egy újabb felmérés. A megkérdezettek 57 százaléka hosszabbítja meg ebédszünetét az ajándékok beszerzése érdekében, 40 százalék pedig több mint egy órát is kihagy munkaidejéből emiatt. A különböző foglalkozásokat tekintve a köztisztviselők a legrosszabbak. Negyvenkilenc százalékuk vallotta be, hogy karácsonyi bevásárlásának legnagyobb részét akkor intézi, amikor igazából asztalánál kellene ülnie. Az ICM piackutató cég által végzett felméréshez 1000 irodai alkalmazottat kérdeztek meg egy internetes könyvesbolt, az amazon.co.uk megbízásából. Robin Terrell, az amazon.co.uk ügyvezető igazgatója szerint a felmérés rámutat arra, hogy az irodai dolgozók milyen nehezen képesek megoldani az ilyenkor szokásos nagy bevásárlást, s emiatt stresszes állapotban találja őket a nagy nap is. A zsúfolt boltok, hosszú sorok és rossz tömegközlekedés mellett igen nehéz időben elrendezni még ezt is. Ezért a múlt héten a vállalat egy egész órányi szabadidőt ajánlott fel alkalmazottainak a munkaidő rovására, hogy interneten keresztül elintézhessék bevásárlásaikat. (Ananova)