Vissza a tartalomjegyzékhez


Einstein hűtőgépe

Képzelje csak el, hogy Ön a világ zsenije, aki Nobel-díjat is kapott. Ilyen helyzetben talán jobb foglalatosságot is találna magának a hűtőgéptervezésnél. Albert Einstein azonban éppen ezzel foglalkozott az 1920-as években. Steve Silverman, az Einstein hűtőgépe és más történetek című könyv szerzője pontosan erről ír. 

Vajon miért foglalkoztatta Einstent a fénysebesség titka épp úgy, mint az, hogy kialszik a fény, amikor becsukjuk a hűtőgép ajtaját? 
Hajdanán a hűtőgép nagyon veszélyes eszköz volt. A tudóst különösen megindította egy szörnyű baleset. Tudomására jutott, hogy egy egész család meghalt egy éjszaka a hűtőjükből kifolyt mérgező hűtőfolyadék miatt. Ezért kezdett el a világhírű fizikus olyan hűtőgépeket tervezni, melyek kevesebb mozdítható alkatrészből álltak. Segítségére voltak ebben más tudósok is - köztük Szilárd Leó -, akik megfordították a történelem kerekét. Szilárd Leó jött rá arra, hogy a nukleáris láncreakciót fel lehet használni tömegpusztító fegyverek gyártására is. Szerencsére a hűtőgépeket a mi érdekünkben tervezték. (Reuters)