Vissza a tartalomjegyzékhez


Mi legyen az avarral?

Ilyenkor még tele a kert és az utca a fák lehullott leveleivel, általában komoly gondot okoz az eltakarításuk. Sok esetben a kert-, illetve telektulajdonosok egész egysze-rűen elégetik, sőt - mivel a nedves lomb nem ég túl remekül - még gázolajjal is alaposan meglocsolják az összegyűlt avart, tovább szeny-nyezve a már amúgy is szennyezett levegőt. 

Az őszi avar eltakarításának legjobb és leginkább gazdaságos módja a komposztálás. Akinek kertje van, és azt művelni is akarja (haszonkert, díszkert), annak nem árt időnként megtrágyáznia a földjét. A trágyához, itt a városban igen nehéz hozzájutni, és nem is a legolcsóbb. A legjobb megoldás a komposztálás, hiszen a lombtrágya olcsón, kevés erőfeszítéssel, „háztáji” keretek között is előállítható. Nosza, a kertünk egy kis, félreeső területén létesítsünk komposzttelepet! 
Elegendő, ha a kert egy piciny, eldugott zugában elkerítünk egy körülbelül egy négyzetméteres területet, és ide gyűjtjük a lehullott lombot, elhalt növényi részeket. A telepet akár a talajszint alá is rejt-hetjük, ilyenkor körülbelül egy köbméteres gödröt ásunk, és ebbe gyűjtjük a komposztálni valókat. A legjobb megoldás az, ha egyenest a talajra halmozzuk a lehullott leveleket. Ilyenkor úgyne-vezett kalodát készítünk. A kaloda sokféle anyagból készülhet, attól függően, hogy mi kerül éppen a kezünk ügyébe: a deszka, a sűrű szemű háló vagy a hullámpala egyaránt megfelel. A legcélszerűbb úgy összeállítani a kalodát, hogy egyik oldala könnyen leszedhető legyen. Még jobb, ha csak a palánk alsó, 30-35 cm széles részét távolítjuk el, ilyenkor nem kell az egész halmot átrostálnunk, egyenesen a telep aljáról termelhetjükki az érett komposztot, melyet minden körülmények között rostáljunk át, a még el nem korhadt maradékot pedig dobjuk vissza a telepre. 
Minden, a kertből, háztartásból kikerült anyagot - fűnyesedéket, gyomokat, kisebb ágdarabokat, nyúl-, vagy baromfitrágyát, a konyhából kikerülő szerves hulladékot - felhasználhatunk a komposztálásnál, no és persze ide kerülhet az őszi lomb is (kivétel a dió és a vadgesztenye levele). Természetesen olyan anyag nem kerülhet a telepünkre, ami nem korhad el. A gyomok ne legyenek felmagzottak, mert könnyen elgazosíthatják a kertünket. 
A komposzttelepünkön összegyűjtött hulladék általában egy, másfél év alatt komposztálódik. Ha szeretnénk felgyorsítani az érés folyamatát, akkor érdemes időnként egy kis Terra-Vitával vagy pétisóval megszórni a telepet, a tetejére pedig földet teríteni. Tartsuk mindig nyirkosan a komposztot, nyáron néha öntözzük is meg, de védjük a komolyabb esőktől, nehogy a csapadék kimossa belőle a nitrogént. (Dávid Miklós)