Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Beckhamék visszavágnának Argentínának

A dél-koreai Puszanban kisorsolták a jövő évi labdarúgó-világbajnokság csoportbeosztásait. A május 31-e és június 30-a között megrendezendő torna nyitómérkőzését Franciaország játssza Szenegállal, magyar idő szerint délután fél egykor.
„A nyitó mérkőzés mindig rendkívül nehéz, mindegy, hogy a címvédő vagy egy világbajnoki újonc szemszögéből nézzük. Bruno Metsu, a szenegáli szövetségi kapitány sokáig tanult Franciaországban, ezért sem örülök annak, hogy ellenük kezdünk” - nyilatkozta Roger Lemerre, a franciák kapitánya, aki Uruguay-t sem becsüli le.


David Beckham 2002-ben az angol válogatott kulcsembere lehet. Nincs könnyű ellenfél Fotó: Reuters

A világ legdrágább focistája, Zinedine Zidane óvatosságra inti társait: „Nehéz mérkőzésekre számítok. Szenegál ellen a lelki tényezők fognak dönteni. Ismerjük az afrikaiakat, de a szenegáliak még sohasem szerepeltek vb-n, ráadásul nyitómérkőzést játszanak, ezért mindennél fontosabb lesz számukra ez az öszszecsapás. Egy biztos, ha megint vb-t akarunk nyerni, az összes mérkőzésünket hoznunk kell” - fogalmazott a Real Madrid ásza.
Szakírók szerint jó esélye van a franciáknak a címvédésre, két futball-legenda, Franz Beckenbauer és Michel Platini egyaránt francia-argentin döntőt jósolt. A csoportküzdelmek során a franciáknak a dánokkal is meggyűlhet a bajuk.
A sorsolás utáni egybehangzó vélemény szerint a legizgalmasabb küzdelmek az F csoportban várhatók, ahol Anglia svéd edzővel, Sven-Göran Erikssonnal készül Svédország és Nigéria ellen, illetve az argentinok elleni visszavágóra.


Platini átadja a vb-labdát a koreaiaknak Fotó: Reuters

„Visszavághatunk az argentinoknak az 1998-as világbajnokságon tizenegyesekkel elszenvedett vereségért. Szerintem leginkább David Beckham örül ennek a sorsolásnak. Meglátjuk, hogy a nigériai együttes milyen játékra lesz képes, de tőlük sem tartok. A németek elleni 5-1-es győzelem jelentősen növelte a csapat önbizalmát” - vélekedett David Seaman, aki a világbajnokságon búcsúzik az aktív futballtól.
Az angolok számára fontos a csoportgyőzelem, másodikként ugyanis feltehetőleg a németekkel játszanák a nyolcaddöntőt. A németek amúgy sem készülnek könnyű tornára, Rudi Völler rendkívül viszszafogottan vélekedik a „csoporttársakról”.
„Afrika legerősebb együttesét kaptuk, ráadásul a kameruniak szövetségi kapitánya német, Winfried Schäfer. Az írek ellen sem lesz könnyű dolgunk, hiszen a selejtezőkben Hollandiát ütötték el a világbajnoki részvételtől. Ennek ellenére be kell kerülnünk a legjobb tizenhat közé.”
Franz Beckenbauer radikálisabban fogalmazott: „Ha nem jutunk tovább, jobb, ha bezárjuk a boltot.”
Az írek is derűlátóak az esélyeket illetően. „Örülök a sorsolásnak. A kameruni és a szaúd-arábiai csapatról keveset tudok, de azt hiszem, lényegesen boldogabb vagyok ebben a pillanatban, mint Sven-Göran Eriksson” - nyilatkozta Mick McCarthy, az írek szakvezetője.
Brazíliát szintén a favoritok közé sorolják. A négyszeres világbajnoknak nem jelenthet gondot Törökország, Kína és Costa Rica legyőzése a C csoportban.
Ronaldo ugyan messze van régi formájától, ám elégedett a sorsolással: „Nagyon jó csoportba kerültünk. Ha egészséges önbizalommal lépünk pályára, akkor nem kell aggódnunk. Ugyanakkor török klubtársaim, Emre, Okan és Hakan Sükür is biztosak abban, hogy sikeres vb vár rájuk.”
Carlos Alberto Parreirát egyenesen felvillanyozta a csoportbeosztás, ilyen jó párosításra még álmában sem mert volna gondolni. „Ha innen nem sikerül továbbjutni, akkor a legjobb, ha az egész csapat menedékjogot kér Japánban” - fogalmazott Parreira, aki 94-ben világbajnokságot nyert az aranymezesekkel.
Nem panaszkodhatnak Európa braziljai, a portugálok sem, akiket sokan titkos esélyeseknek tartanak. Luis Figo, a 2000. év Aranylabdása a lengyelektől tart leginkább, akik szerinte a legjobban ismerik őket, nem tartja lebecsülendőnek az amerikai és a házigazda dél-koreai csapatot sem.
Az európabajnoki ezüstérmes Olaszország a horvátokkal, a mexikóiakkal és Ecuadorral küzd meg a továbbjutásért. Az olasz kapitánynak, Giovanni Trapattoninak a héten újabb gondja akadt: megsérült Filippo Inzaghi, a kékek csatára, akit hónapokig kell nélkülöznie. „Könnyen jutottunk túl a selejtezőn, de ez nem jelenti azt, hogy a vb-n az első körből is simán továbbkerülünk. Nem látszik nehéznek a csoport, de Mexikó nagy futballhagyományokkal rendelkezik, a horvát játékosok ismernek minket, és az újonc Ecuador sem lebecsülendő” - nyilatkozta Trap.
Komoly célokkal vág neki a világbajnokságnak Spanyolország válogatottja is, amelynek eddig nem sikerült kiugró eredményt elérnie a vb-k története során. Ezúttal kedvezőek a hispánok kilátásai, ugyanis Raúl és Mendieta személyében két világklasszis futballistája is van Jose Antonio Camacho csapatának. „Bizakodó vagyok, de egyben óvatos is. Paraguay, Szlovénia és a Dél-afrikai Köztársaság is nehéz ellenfélnek ígérkezik. Ha fegyelmezetten játszunk, továbbjutunk” - vélekedett Camacho.
Mindeközben a szervezők a legek világbajnokságát várják: minden eddiginél többen, összesen 4,2 milliárdan nézik majd a világbajnokságot a tévé képernyőin keresztül.

Csoportbeosztások:

A csoport:
Franciaország
Dánia
Uruguay
Szenegál

B csoport:
Spanyolország
Szlovénia
Paraguay
Dél-afrikai Köztársaság

C csoport:
Brazília
Törökország
Kína
Costa Rica

D csoport:
Koreai Köztársaság
Portugália
Lengyelország
Egyesült Államok

E csoport:
Németország
Írország
Szaúd-Arábia
Kamerun

F csoport:
Argentína
Svédország
Anglia
Nigéria

G csoport:
Olaszország
Horvátország
Ecuador
Mexikó

H csoport:
Japán
Oroszország
Belgium
Tunézia