Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Rekordcsőd az USA-ban, stagnáló BUX

Jelentősebb elmozdulás nélkül zárták a hetet a világ vezető értékpapírpiacai. Az USA-ban az Enron energetikai vállalat körül kipattant botrány borzolta a befektetők kedélyeit. A 61 milliárd dollárnyi kötelezettséggel rendelkező cég árfolyama fél év alatt 80 dollárról 60 centre esett. A cég csődje magával ránthatja az energiaszektort és a neki hitelező bankokat, de a fém, a fa, a szén és a papír kereskedelmét is érintheti. 

Az amerikai indexek a keddi rallynak köszönhetően pluszban zártak, és az európaiak is, London kivételével gyenge emelkedéssel zárták a hetet. Az eurózóna kedvező inflációs adata teret ad a további kamatcsökkentési várakozásoknak. A BUX lanyha forgalom mellett több mint másfél százalékkal 7118 pontig gyengült.
Az index csökkenéséért elsősorban a 900 forint közelébe visszaeső Matáv, és az 5000 forintig süllyedő Mol volt felelős. Utóbbi árfolyama a Gazdasági Minisztérium azon bejelentésére kezdett látványosan süllyedni, miszerint a gázüzletág megvásárlására a jövő év második felénél előbb várhatóan nem kerülhet sor. A kisebb papírok közül viszont többen remekeltek. A Danubius árfolyama öt hónapja nem látott magasságba, 3100 forintig emelkedett (+14,8 százalék). Közel ekkorát ugrott az Arago által felvásárolni készült Pick árfolyama is. Hét százalékot erősödött az egy konzorcium tagjaként egy milliárd forintos MÁV-megrendelesből részesülő Synergon papírja. Csipegették a befektetők a Nabi, a Prímagáz és a Démász részvényeit is, 7,5, 10,5, illetve 3,5 százalékkal tornázva fel azok árát.